Baba

Kik azok a szivárványbabák?

Főleg az angol nyelvű oldalakon elterjedt a kifejezés "rainbow baby", több helyen olvasható, fórumokon, Facebook-csoportokban, hogy hosszú várakozás után megszületett a csöppség, aki egy csodálatos "rainbow baby". De vajon mit jelent ez a kifejezés?
2018. Augusztus 17.
Kik azok a szivárványbabák?

Hiszen minden baba érkezése csodálatos és pont olyan reménykeltő, mint a szivárvány, mégis miben különböznek az “igazi” szivárványbabák a többitől?

A Huffington Post erről szóló cikkében Heather Spohr így írja le a pontosan a jelenséget:

“Az elmúlt hónapokban számtalan olyan csoportba léptem be, ahol olyan anyukák vannak, akik valamilyen módon elvesztették a gyermeküket. Vagy elvetéltek, vagy halva születtek, vagy születésük után a babák nem maradtak közöttünk. Ezekben a csoportokban lettem figyelmes a “szivárványbaba” kifejezésre, melyet a veszteség után született babákra használnak.

Nekem két szivárványbabám is van, az első Annabel lányom azután született, hogy az első gyermekemet elvesztettem 17 hónapos korában. Második szivárvány babám James pedig egy vetélés után született. Úgyhogy nekem kétszer is végig kellett mennem ezen az úton.”

A szivárványbabák kifejezés abból jön, hogy amikor ekkora veszteség éri a családot és utána mégis érkezik egy egészséges baba, olyanná válik, mint vihar után a szivárvány. A kifejezés nagyon szép és jól leírja azt a boldogságot, ami a veszteség utáni örömöt jelenti.

A veszteség tabu

A világ sokat változott azóta, hogy a csecsemőhalandóságot az élet velejárójaként tartották számon, ahogy a régi magyar mondásban is megjelenik: “isten adja, isten elveszi”, bármennyire kegyetlenül is hangzik ez. Ugyanakkor napjainkban, a nagy kibeszélés korában, amikor tényleg a felszínre törnek megállíthatatlanul olyan témák is, amikről eddig valahogy senki nem beszélt, a vetélés, a babák elvesztése még mindig tabutémának számít.Mark Zuckerberg a Facebook alapítója meglepő posztjával törte meg például a vetéléseket övező csendet azzal, hogy amikor bejelentette, feleségével babát várnak, azt sem titkolta el, hogy jó pár vetélés előzte meg a sikeres gyermekáldást.

Ez a bejelentés azért is volt fontos, mert felhívta a figyelmet arra, hogy vajon mit érezhetnek az apák, leendő apák akkor, amikor egy ilyen helyzet történik a családban.Szerencsére ma már találunk jó pár olyan kezdeményezést és segítő csoportot, amelyek megkönnyítik a hirtelen és fájdalmas gyász feldolgozását. Az alábbi linkeken megtalálhatjátok a segítség többféle módját és több, ingyenes lehetőség közül is választhattok: singer.hu www.facebook.com/Vendegbabak lelek-harang.hu

Akármelyik helyzet is áll elő, az egészen biztos, hogy nagyon komoly és nehéz érzelmi mélységeket kell bejárnia a párnak ahhoz, hogy ismét képesek legyenek belevágni a gyerekvállalásba, és a veszteség után egy újabb várandósság is egészen biztosan több aggodalommal, kétséggel jár, mint olyan esetben, ha azt nem előzte meg hasonló trauma.

Reményt adó példák

A szivárványbabák több fotóst is megihlettek, Natalia Karpovovy és Elena Gannenko például egy olyan fotósorozatot készített, melyben az első képen olyan kismamák szerepelnek, akiknek valamilyen vesztéség után sikerült újabb egészséges terhességet kihordaniuk úgy, hogy a pocakjukat a szivárvány színeiben festették ki, a második képen pedig ugyanezek az anyukák láthatóak, fehér ruhában, amint már kezükben tarják egészséges babájukat és a babák ruhájának színe egyezik meg a szivárvány színeivel.Kik azok a szivárványbabák?

Kik azok a szivárványbabák?

Fontos gesztusok ezek, hiszen egyrészt felhívják a figyelmet egy olyan jelenségre, amelyről még most is keveset hallani, hiszen a társadalom tabuként kezeli a témát, ugyanakkor reményt adnak azoknak a családoknak, akiknek hasonló tragédiákkal kellet megküzdenie.

A cikk forrása a Kismama magazin.

Kapcsolódó cikkeink szivárványbaba témában:

Forrás: Kismama magazin