Terhesség

Szivárványbaba: remény a veszteség fájdalma után

A legtöbb terhes nőnek fogalma sincs arról, kik azok a szivárványbabák. Kivéve azokat, akik már elveszítettek korábban egy magzatot vagy kisbabát.
2017. Március 29.

Aki szivárványbabát vár, nem tud felhőtlenül boldog lenni

Azokat a kisbabákat, akik egy magzat vagy újszülött elvesztése után születnek, szivárványbabáknak nevezik, ők a béke, a remény és az ígéret szimbólumai – írja a Scary Mommy.

Azok a nők, akik terhességük során vagy közvetlenül szülés után elveszítették a kisbabájukat, fájdalmas, súlyos terhet cipelnek. És általában nem beszélnek róla, mert képtelenek megosztani a veszteségük történetét. Ezek az anyák egyedül érzik magukat, csendben szenvednek. És reménykednek. Aztán újra teherbe esnek, ami egyszerre csodálatos és félelmetes érzés számukra. Mert bár szivárványbabát hordanak a szívük alatt, ő soha nem fogja pótolni azt az űrt, amit az idősebb testvér elvesztése okozott. Amikor megjelenik a két piros csík a terhességi teszten, egyszerre árasztják el pozitív és negatív érzések a kismamát.

Mire számíthatsz, ha szivárványbabát vársz? Egy édesanya, aki már három magzatát is elveszítette, és most újra kisbabát vár, megosztotta az érzéseit, melyek talán neked is segíteni fognak, hogy ne egyedül kelljen megküzdened a gondolataiddal.

1. Izgatott vagy.

Abban a pillanatban, amikor a terhességi teszt pozitív lesz, elönt a félelem és kétségbeesel egy percre.

2. Boldog vagy.

Élvezed a terhességgel járó összes kellemetlenséget. A reggeli hányingereket, amelyek akár az egész napodat is megkeserítik sokszor. De nem bánod, mert tudod, hogy ez annak a jele, hogy minden rendben zajlik odabent.

3. Félsz.

Nem számít, hogyan veszítetted el ez előző kisbabádat, rettegsz, hogy a szivárványbabáddal is ez történik, ez az érzés pedig nagyon nyomasztó. Próbálsz optimista lenni, hogy a kisbabád biztonságot és nyugalmat érezzen 9 hónapig odabent, de attól még ott bujkál benned a kétség, hogy mi lesz, ha újra megtörténik… Minden egyes ébredésnél rögtön azt figyeled, érzed-e még a jellegzetes terhességi tüneteket, minden alkalommal, amikor a mosdóba mész, azon imádkozol, nehogy pecsételő vérzésed legyen. Minden nap valami új félelmet tartogat.

4. Mérges vagy.

Mérges vagy, mert tudod, milyen, amikor szivárványbabát hordasz a szíved alatt. Folyamatosan ezt kérdezed magadtól: “miért én?”, “Miért az én kisbabám/kisbabáim?” A kérdések az őrületbe kergetnek, és senki nem ért meg téged. Mérges vagy, mert át kellett élned a szörnyűségeket, és mérges vagy, mert nem tudod felhőtlenül, ártatlanul, tisztán élvezni a mostani babavárás hónapjait.

5. Bűntudatod van.

Bűntudatod van amiatt, mert nem vagy 100%-osan boldog a terhesség alatt, és bűntudatod van amiatt is, mert próbálsz nem gondolni arra a kisbabádra, akit elveszítettél. Bűntudatod van, mert izgatott vagy a terhesség miatt, és attól tartasz, mások azt hiszik, az új kisbabával próbálod pótolni az elveszett babádat. Tudod, hogy ez nem így van, de akkor is ezt érzed.

6. Úgy érzed, megkönnyebbültél.

Megkönnyebbülsz, mert tudod, hogy nincs fizikai akadálya annak, hogy újra teherbe ess. Megnyugtató tudni, hogy képes vagy újra teherbe esni és családot alapítani.

7. Elárasztanak a negatív érzelmek.

Hibáztathatod a terhességi hormonokat is, ha az megnyugtat, de tény, hogy szivárványbabát várni nyomasztó érzés. Izgatott vagy, boldog és vidám, ugyanakkor félelem és bűntudat gyötör. Hiába is próbálsz mindig pozitív maradni, időről időre elfog a kétség.

8. Hálás vagy.

Amikor megtudod, hogy ismét kisbabát vársz, olyan hálát érzel, amit még soha ezelőtt.

9. Reménykedsz.

A remény, hogy a kisbabád egészséges lesz és 9 hónapig odabent is marad, teljesen kitölti a szíved. Bár garancia nincs arra, hogy ezúttal sikeres lesz a terhességed, de a remény ott van, hiszen ha képes vagy újra teherbe esni, akkor képes lehetsz arra is, hogy ezúttal minden jól alakuljon.

10. Különlegesnek érzed magad.

Még ha ezt nem is hiszed el, de így van. Úgy döntöttél, hogy édesanya leszel. És az is vagy. Egy szivárványbaba kiválasztott magának téged, hogy az ő különleges anyukája legyél.

Kedves szivárványanya! Tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Élvezd ki a szivárványterhességed minden egyes apró mérföldkövét és legyél bizakodó. Ne feledd: a vihar elmúlt és előbújt a szivárvány.

Kapcsolódó cikkek: