Terhesség

Mitől félünk a terhesség alatt?

Nem ritka, hogy a kismamák stresszesek a terhességük alatt, főleg az első trimeszterben jelentkeznek furcsa álmok, folyamatos félelmek a babával, a terhességgel és az anyasággal kapcsolatban. De van alapja a félelmüknek?
2016. Június 02.

A testi változások, a bizonytalanság, az aggódás sokszor irracionális félelmek táptalaja a kismamákban. Ezeknek egy része általában indokolt és érthető, de aki már volt várandós, tudja, hogy a legapróbb dolgokon is képesek kiborulni a leendő anyukák.

A thebump.com összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló félelmeket, lássuk, melyek ezek!

Mitől félünk a terhesség alatt?

1. Ha a hasamra fekszem, ártok a babának

Kinek ne fordult volna meg a fejében az, hogy mi van akkor, ha álmában véletlenül a hasára fordul, és ezzel kárt okoz a magzatban? Nem kell aggódni, hiszen a testünk biztosan jelzi majd, ha nem jó a hason fekvés. Amíg a terhesség elején vagyunk, addig még egyáltalán nem fogjuk zavarónak érezni, ha pedig már nagy a pocakunk, úgyse lesz kényelmes ez a pozitúra, így ebből baja nem lesz a babának.

2. Át fog változni az arcom?

“Az első számú aggodalmam az volt, hogy megnőhet az orrom. Emlékszem, volt egy barátom, akinek – miután terhes lett – körülbelül kétszer akkora lett az orra, mint amilyen még az egyetemen volt”-fogalmazott egy nő.Nos, még ha nevetségesen is hangzik, azért ebben van némi igazság. Egy nők egy része legalábbis jelentős változásokat tapasztal az arcán a terhessége alatt. De többek között ez a súlygyarapodással, a vízvisszatartással és a hormonháztartással van összefüggésben. Ugyanakkor a helyzet azért annyira nem drámai, ha úgy érezzük egyik reggel, hogy egy idegen néz vissza ránk a tükörből, azt valószínűleg csak túldramatizáljuk. A jó hír azonban az, hogy szülés után, amikor minden visszarázódik a régi kerékvágásba, a korábbi arcvonásainkat is visszakapjuk (amelyek tehát egyébként sem estek át drasztikus változáson).

3. Mi van, ha olyat eszek, ami károsítja a babát?

Vannak, akik a 9 hónap alatt végig terhességi könyveket és fórumokat bújnak, mit mondanak mások, mit lehet enni és mit nem. Sajt, nitrátok, koffein, szusi, ezeket akkor száműzzük vagy ne?Néhány dolgot valóban érdemes kerülniük a kismamáknak, ilyen például a nyers hús, a tenger gyümölcsei, a nyers tej, alkohol, de igazából ahány terhesség, annyi szokás, van, aki kis mértékben megenged magának bizonyos dolgokat, van, aki meg nem. Mindenesetre ha ezen görcsölünk és stresszelünk, azzal biztosan többet ártunk, mint néhány korty kávéval.

4. A magzat elvesztése

Mi van, ha elvetélek? Szinte nincs is olyan kismama, akinek ne fordulna meg legalább egyszer a fejében. Ezért sem szoktuk már az első pozitív tesztnél világgá kürtölni a boldogságunkat, a legtöbben még heteket várunk, hogy biztosan minden rendben legyen.Az elvetélés valós félelem, de nem szabad hagyni, hogy ezek a negatív gondolatok, a rettegés uralják a kismama mindennapjait. A legtöbb vetélés az első trimeszterben történik, de a 12. héttől ennek a kockázata jelentősen csökken. A 14. héttől pedig nagyjából 1 százaléknyi esélyünk van a vetélésre.

5. Hermafrodita lesz a babám

“Láttam a Discovery Channel egyik műsorában egy riportot a hermafrodita gyerekekről, akinek mind női, mind férfi nemiszerveik voltak. Attól rettegtem, hogy mi van, ha az én babám is így születik?”Az élveszületéseknél 1 százalék az esély arra, hogy hermafrodita baba születik. Persze, ez tehát azt jelenti, hogy megvan rá az esély, de amíg nem tudni biztosan semmit, addig nem lenne szabad ilyenek miatt szorongani. Plusz azt hozzátennénk, hogyha gyermeket várunk, inkább ne nézzünk természettudományos csatornákat, és ne próbáljuk a tüneteinket az internet segítségével diagnosztizálni, mert az még sosem vezetett jóra.Kapcsolódó cikkeink félelem, stressz terhesség alatt témában: