Teherbeesés

Készen állunk a mesterséges méhre?

Egy évtized múlva nem biztos, hogy szükség lesz a magzat kihordásához emberi testre.
2023. Június 12.
Újszülött inkubátorban
Kép: Getty Images

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a technológia tartósan megváltoztatja a babák fogantatásának és kihordásának módját, de mindenképpen óriási változást jelent, ha nem lesz többé szükség emberi testre. Mindez valószínűleg hamarabb bekövetkezik, mint el tudnánk képzelni, és az emberek nem is olyan sokára választhatnak majd, hogy a magzatot egy emberi testben vagy azon kívül hordják-e ki.

Már ma is folynak kutatások ezen a téren, igaz nem a humán populációban. Hollandia élen jár a kutatásokban, tudósaik szerint 2030-ra képesek leszünk arra, hogy emberi testen kívül szülessenek meg a magzatok.

Történt már hasonló áttörés a tudományban, gondoljunk csak az igen fejletlen tüdővel világra jött koraszülöttekre vagy az IVF segítségével történő megtermékenyítésre.  A ma rendelkezésre álló technológia azonban nem tudja reprodukálni a köldökzsinór vagy a méhlepény összetett funkcióit.

A mesterséges méh legkézenfekvőbb felhasználási területe az olyan koraszülött csecsemők esetében lenne, akik nem helyezhetők inkubátorba. A mesterséges méh másik felhasználási területe az lehet, hogy a méh nélküli nőknek ezzel lehetőségük lenne anyává válniuk, például azokban az országokban is, ahol nem engedélyezett a béranyaság.

Azonban bármennyi előnnyel is járhat a mesterséges méh, számos etikai kérdést vet fel. Például milyen érzelmi és fizikai hatása lehet annak, ha egy mesterséges térben cseperedik a magzat? Lehetséges, hogy a szülő szívverését és hangját rögzítik és becsatornázzák majd a mesterséges méhbe? A magzatnak mesterséges körülmények között nem kell megküzdenie a szülő kortizol szintjének emelkedésével, a környezetszennyezés vagy a gyógyszerek mellékhatásaival, illetve a nem megfelelő táplálkozással.

Tudósok azt feltételezik, ahhoz, hogy a magzat a születés után a környezetéhez való alkalmazkodási folyamatot megkezdje az szükséges, hogy megbirkózzon bizonyos kihívásokkal az anyaméhben. Ezek a méhen belüli kihívások káros és/vagy adaptív változásokat eredményezhetnek a magzat testében és DNS-ében. Egy mesterséges méh nem fogja biztosítani ezt a tanulási környezetet. Bár hamarosan talán már mesterséges méhen keresztül születhetnek csecsemők, még sok évtizedbe telik – amíg ezek a csecsemők jócskán el nem érik a felnőttkort -, mire képesek leszünk teljes mértékben megérteni a pszichoszociális és fizikai hatásait.

forrás: psychologytoday.com