Teherbeesés

Kik azok a napfénybabák?

A napfénybabák azok, akik egy terhesség elvesztése előtt születtek. Íme, mit kell tudni a kifejezésről, és miben tér el a népszerűbb „szivárványbaba” kifejezéstől.
2023. Október 05.
kisbabát tart karjában az anya
A napfény babák segítenek enyhíteni a fájdalmat, veszteséget (Fotó: Getty Images)

A terhesség elvesztése komoly fizikai és érzelmi következményekkel járhat. Mindenki másképp dolgozza fel a gyászt, néhány szülő úgy dönt, hogy megnevezi és kategorizálja tapasztalatait. A terhességi veszteséggel foglalkozó közösség különféle módokat talált ki az átélt tragédiák egyedi típusainak leírására, beleértve az olyan ismerős kifejezéseket, mint a “szivárványbaba” vagy az “angyalbaba”. Egy kevésbé ismert, de jelentőségteljes kifejezés a napfény- vagy napsütésbaba, amely a terhesség elvesztése előtt született babát jelöli.

A napfény maga az optimizmus és a vitalitás szimbóluma. Jelképezheti a vihar előtti nyugalmat – vagyis azt a békét, amelyet a szülő életében átélt, és amelyet a veszteség fájdalma megzavart.

Bár gyakori a bűntudat amiatt, hogy a napfénybaba itt van veled, és az elvesztett terhesség nem, a napfénybabák, -gyerekek reményt jelentenek a szülők számára, és emlékeztetnek arra, hogy lehetséges a sikeres terhesség.

A legtöbb ember jobban ismeri a szivárványbaba kifejezést, amely azokra a csecsemőkre vonatkozik, akik bármilyen terhességi veszteség után születtek, ideértve a vetélést, halva születést, méhen kívüli terhességet és csecsemőveszteséget.

A vetélés bárkivel megtörténhet függetlenül attól, hogy korábban volt-e terhes vagy sem, és a legtöbb esetben semmit sem tehetett volna, hogy megakadályozza azt – bár vannak olyan tényezők, amelyek növelik a kockázatot.
Ugyanakkor a vetélés utáni teherbe esés – és ezáltal a szivárványbaba fogantatásának – esélye biztató. Az Amerikai Szülészeti Szövetség szerint az egyszeri veszteséget átélt terhesek 85%-a később teherbe esik.

Mit érezhetsz a napfénybaba iránt?

Jellemző, hogy sokféle érzésed van a napfénybabáddal kapcsolatban, amelyek közül néhány bonyolultnak tűnhet. „Az emberekből sokféle érzelmet válthat ki egy napfénybaba, beleértve a reményt, a bűntudatot, a haragot és a csalódottságot, amiért még nincs testvérük” – mondja a parents.com-nak Maria Costantini-Ferrando klinikai igazgató és reproduktív endokrinológus.

A bűntudat az egyik legnehezebb érzés, ami felmerülhet. Gyakori amiatt, mert már van egy egészséges gyermek. Lehet, hogy úgy érzed, hogy most nincs jogod panaszkodni – mondja Dr. Costantini-Ferrando. Pedig ez rendben van. „Az, hogy még egy gyereket szeretnénk, nem vonja el vagy csökkenti a korábbi születés örömét, hanem csak növeli” – biztosít.

Szakértők tippjei a terhességi veszteség kezelésére

A terhességgel vagy a csecsemőveszteséggel való megbirkózás intenzív lehet, és úgy érezheted, hogy nincs előre vezető út. De biztos lehetsz benne: vannak dolgok, amiket megtehetsz, hogy átvészeld ezt a kihívásokkal teli időszakot, és ne feledd, hogy nem vagy egyedül. Íme néhány tipp a szakértőktől a terhesség elvesztésének kezeléséhez:

Fogadd el az érzéseidet!

Nincs jó vagy rossz érzés, amikor veszteségről van szó. „Emlékeztesd magad, hogy te is emberi vagy, és jogod van megtapasztalni bármilyen érzelmet” – mondja Dr. Costantini-Ferrando. „Fontos, hogy öngondoskodj, légy kedves magaddal, türelmes és megbocsátó, és éld meg az érzelmeidet.” Sokan megpróbálják elkerülni a kellemetlen érzéseket, például a bűntudatot vagy a szomorúságot, de ezek elismerése a legjobb módja annak, hogy elengedjük őket – teszi hozzá Dr. Costantini-Ferrando.

Beszélj arról, hogy mi volt az elképzelésed a terhességről!

Terápiás lehet, ha megosztod másokkal, hogy mit vártál a terhességedtől. „Gyakran rájövünk, hogy voltak elképzelések arról, hogy mit jelentene a terhesség vagy a szülői élet. Csak ezt soha nem mondták ki hangosan” – teszi hozzá a szakember.

Emlékeztesd magad, hogy a gyász nem lineáris!

Sokan azt hiszik, hogy a gyász lineáris: rosszul érezzük magunkat, majd fokozatosan jobban. De ez gyakran nem így működik. Lesznek jó és rossz napjaid – figyelmeztet Dr. Costantini-Ferrando. Azt is tapasztalhatod, hogy nem mindenki érti, hogyan néz ki a gyászfolyamat. „Vedd számításba, hogy az emberek akaratlanul is bántó dolgokat mondanak és/vagy kéretlen tanácsokat adhatnak” – jegyzi meg Dr. Costantini-Ferrando.

Kérj szakmai támogatást!

Nem kell ezt egyedül végigcsinálnod. Keress fel egy terapeutát vagy tanácsadót, aki a terhesség elvesztése utáni gyászra szakosodott. „Ha időt szakítunk arra, hogy biztonságos teret kapjunk a gondolatok feldolgozására, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy gyorsabb ütemben haladjunk át az érzelmeken és a nehézségeken.

Szánj különleges időt a napfénybabádra!

Végül ne felejts el időt szánni arra, hogy a napfénybabáddal legyél! Gyógyító lehet együtt ünnepelni az életet, és megölelni azt a gyermeket, aki itt van veled – javasolja Dr. Costantini-Ferrando.