Baba

Napsütés babától az őrangyal babáig – különleges kifejezések, amik sok anyát érintenek

Szivárványbaba, napsütés baba, arany baba – aki tagja online szülői közösségeknek vagy fórumoknak, az találkozhatott már ezekkel a kifejezésekkel, amelyekről első hallásra talán nem is gondolnánk, hogy egy veszteség átélése után szokták használni.
2022. November 23.
naplemente anya babával
(Kép forrása: Getty Images)

Olyan szimbolikus jelentésű kifejezések, amelyekkel egy várandósság, egy baba elvesztése előtt vagy után született babákra utalnak, vagy egy elvesztett gyermekre.

A leggyakrabban a következő kifejezéseket használják:

  • szivárványbaba (rainbow baby): az a baba, aki egy veszteség után született – és mint a vihar után a szivárvány, egy kis örömöt és reményt hozhat a szomorúság mellé
  • napsütés baba (sunshine baby): az a gyermek, aki a várandósság, egy baba elvesztése előtt született – aki fényt, meleget, napsütést adhat a nehéz időkben 
  • angyal baba (angel baby): a várandósság közben vagy a születéskor elvesztett babát nevezhetik így
  • aludva született (born sleeping): a halva született babára használják ezt a kifejezést
  • őrangyal/naplemente baba (guardian angel/sunset baby): a várandósság alatt elvesztett iker baba
  • napfelkelte baba (sunrise baby): a várandósság alatt elvesztett iker baba ikertestvére
  • arany baba (golden/pot of gold baby): az összes olyan gyermekre használhatják ezt az elnevezést, akik egy szivárványbaba után születtek

Egy veszteség előtt vagy után született gyermekkel kapcsolatban a szülők az érzelmek széles és összetett skáláját élhetik meg, amelyek nem mind pozitívak. Sokan tapasztalják az öröm mellett a szomorúságot és a gyászt, a remény mellett az aggodalmat, a félelmet egy újabb veszteségtől, vagy akár bűntudatot a szomorúság mellett érzett öröm miatt.

Vannak, akik inkább magukban tartanák az érzéseiket, vagy csak a párjukkal osztanák meg ezeket, míg mások magányként élhetik meg azt, ha nem tudnak beszélni a történtekről, és így nem kapják meg a szükséges támogatást. Nincs egy bevett út, mindenkinél eltérő lehet, hogy mi jelent a számára segítséget.

Ezek az érzések sokszor azért maradnak rejtve, mert a veszteségek még mindig erősen tabusítva vannak. Talán a szivárványbaba, a napsütés baba, és a hasonló kifejezések is segíthetnek abban, hogy egy kicsit könnyebben beszéljenek a szülők a történetükről, és arról, amit éreznek, és így nagyobb támogatást is kapjanak a környezetüktől a nehéz időkben.

Felhasznált forrás: parents.com