Baba

Szivárványbabák: enyhülést hoznak a veszteség után

Senki nem pótolhatja az elvesztett gyermeket, de talán egy picivel könnyebb.
2021. Augusztus 30.
Szivárványbabák: enyhülést hoznak a veszteség után (Fotó: Getty Images)

Aki sokat mozog “anyukás” csoportokban, találkozhatott már a kifejezéssel: szivárványbaba. Ha valaki ilyen bébi érkezéséről tudósít, az mindig hatalmas öleléseket, sok szívet, lájkot kap. Nem csoda: a kifejezés (az angol rainbow baby után) azt a babát jelöli, aki egy fájdalmas tragédia, egy másik kisbaba vagy magzat elvesztése után érkezik egy családba. És mint a szivárvány eső után, kis boldogságot hoz az egykori gyász helyére. Pontosabban mellé, hiszen nem arról van szó, hogy az előző kis élet elvesztése innentől kezdve nem fáj. Ugyanolyan veszteség, és a gyászfolyamat sem szakad meg, talán csak könnyebb elviselni, van, ami eltereli róla a figyelmet.

“Talán a legméltatlanabbul kezelt gyász a babaelvesztés gyásza. Amióta a világ világ, asszonyok ezrei veszítik el várva várt kisbabájukat a terhesség, vagy a szülés során. Ez a közös asszonyi sors azonban rejtve marad, kevés szó esik róla, és mindaddig, amíg magunk is nem válunk egy ilyen szomorú veszteség átélőjévé, nem is tudjuk, milyen csapás lehet ez egy nő életében” – írja Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó.

A vetélés sokáig tabunak számított, ám mostanában egyre többen beszélnek nyíltan arról, milyen fájdalmas átélni, ha egy baba nem marad meg. Nekik is lett kedves nevük: vendégbabáknak hívják őket, utalva arra, hogy csak kis időre, szinte látogatóba jöttek erre a világra.

Ezzel együtt még mindig van, aki azzal vigasztal egy édesanyát a gyászában: “lesz másik!” Ez a mondat vélhetően még senkit sem nyugtatott meg, akkor sem, ha jó szándékból született. A másik ugyanis valóban ‘másik’ lesz, sosem pótolja majd semmilyen módon az elveszített testvért.

“Az én kisbabám egy olyan vendég volt, aki igaz, hogy csak rövid látogatásra érkezett, de annál nagyobb ajándékot hagyott itt nekem. Megváltoztatott, érettebb emberré váltam, és ezt neki köszönhetem” – idéz egy édesanyát a Vendégbabák oldal a Facebookon.

Ebben a közösségben időről időre szerveznek gyászfeldolgozó csoportokat kimondottan erre az élethelyzetre.

Az élet diadala, ha egy pár képes felállni ebből a mélységből és ismét életre hívni valakit. Egy ilyen terhesség persze még több aggodalommal jár, mint egy szokványos.

Szivárványbaba: szép és érzékletes kifejezés, de azért nem szabad sokáig használni, hiszen tudat alatt is nagy terhet helyezhet a született gyermekre, mintha ő azzal a feladattal jött volna a Földre, hogy enyhítse az űrt.  

Egy szívmelengető fotósorozat megörökíti azt a pillanatot, amikor egy ilyen bébi a világra jön. Erikah és Luke 18 hónappal azután élhették át, hogy kislányuk halva született. Számukra Liam megfoganása azt jelentette, hogy “van élet a veszteség után is”.