Teherbeesés

A méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelheti egy gyakori szexuális úton terjedő betegség

A Semmelweis Egyetem orvosainak elemzése elsőként vizsgálta a Trichomonas vaginalis (TV) fertőzés, a Human Papilloma Vírus (HPV) és a méhnyak kóros/rákos elváltozásai közötti kapcsolatot.
2023. Június 01.
nő orvosnál
(Kép forrása: Getty Images)

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem orvosai. Az elemzés elsőként vizsgálja a Trichomonas vaginalis (TV) fertőzés, a Human Papilloma Vírus (HPV) és a méhnyak kóros/rákos elváltozásai közötti kapcsolatot, ezáltal még jobban kiemeli a rendszeres nőgyógyászati és HPV-szűrés fontosságát, számol be róla az egyetem közleménye.

A kutatók arra keresték a választ, mekkora kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulásában a trichomonas. Ehhez közel félmillió nő adatait elemezték, ami alapján megállapították, hogy a Trichomoniasis hozzájárulhat a méhnyakrák kifejlődéséhez a szexuálisan aktív nőknél.

Ennek a fő oka az, hogy a betegség gyulladást okoz a hámban, ami a daganat kialakulásnak kedvez, mert gyulladt felületen könnyeben tapadnak meg a kórokozók. Több mint 473 ezer vizsgált nő adatait összegezték, akik közül 8518 volt trichomonasra pozitív.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akiknél TV fertőzés állt fenn, 1,79-szer nagyobb volt az esélye annak, hogy HPV-fertőzést is diagnosztizálnak. Ez azért lényeges, mert a méhnyakrák kialakulásáért több mint 95 százalékban a magas rizikójú HPV-törzsek felelnek.

Ugyanakkor a fertőzés még nem jelenti azt, hogy biztosan kialakul a rák. A kockázatot növelheti számos egyéb tényező is, mint például a dohányzás, a gyakori partnercsere, az öt évet meghaladó szájon át szedhető fogamzásgátló-szerek szedése is. Nagyobb eséllyel alakulhat ki rosszindulatú elváltozás többször szült nőknél is, továbbá ehhez a szexuális úton terjedő betegségek is hozzájárulhatnak.

„Éppen ezért, ha trichomonast vagy más szexuális úton terjedő betegséget diagnosztizálunk, érdemes HPV-tipizálást végzeni, pozitív HPV-eredmény esetén pedig szexuális úton terjedő betegségekre szűrni” – mondta el dr. Hamar Balázs, a Semmelweis Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a kutatás első szerzője.

A megfertőződés és a rák kialakulása között 5-8 év, de akár 10 év is eltelhet, ám a legtöbb esetben (nagyjából 90 százalék) a folyamat spontán gyógyul. Azoknál, akiknél a fertőzés fennmarad és úgynevezett perzisztens HPV-infekció alakul ki, magasabb a rákelőző állapotok illetve a méhnyakrák kialakulásának kockázata. Ezeken az esetekben már valamilyen citológiai elváltozás (például dysplasia) is jelen van.

Közvetlen, ok-okozati összefüggést a trichomonas fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között a kutatás nem állapított meg. Ennek egyik oka, hogy nem követték nyomon a betegeket – mondta dr. Hamar Balázs. „Ám mivel a trichomonas fertőzés összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel és a méhnyak elváltozásaival, pozitív diagnózis esetén javasolt a betegek nyomon követése” – tette hozzá.

„A kockázati tényezők csökkentése és rendszeres (éves) nőgyógyászati szűrés mellett a HPV-ellenes oltás is nagymértékben hozzájárul nemcsak a fertőzés megelőzéséhez és legyőzéséhez, de a méhnyak-, gége- és végbélrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti” – hangsúlyozza dr. Hamar Balázs.