Gyerek

A HPV elleni védőoltás közel 90 százalékkal csökkenti a méhnyakrák előfordulását

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás 87 százalékkal csökkenti a méhnyakrák megbetegedések számát - derült ki az első valós eseteket összegző adatsorból. Az eredmények azt mutatják, hogy az oltás életeket ment meg.
2021. November 08.
A HPV elleni védőoltás közel 90 százalékkal csökkenti a méhnyakrák előfordulását (fotó: Getty Images)

Szinte minden méhnyakrákot vírusok okoznak, és a kutatók reményei szerint a védőoltás gyakorlatilag megszüntetheti a rákos megbetegedéseket – írja a Qubit.hu. A méhnyakrák jelenleg a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, évente több mint 300 ezren veszítik életüket a méhnyakrák következtében világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy felszámolja a méhnyakrákot, ennek érdekében több mint 100 országban kezdték el alkalmazni a vakcinákat.

A HPV-vakcina csak a fertőzést képes megelőzni, a szervezetet nem képes megszabadítani a vírustól, ha már egyszer megbetegedett. Mivel a vírus rendkívül elterjedt, már azelőtt be kell oltani a gyerekeket, hogy szexuálisan aktívvá válnának. Az oltást 9 éves kortól javasolják, de általában a 11-12 éveseket oltják.

Angliában 2008-ban vezették be a HPV-vakcinát. A Lancet orvosi szaklapban most megjelent tanulmány arra volt kíváncsi, hogy mi történt ezután. Mivel az akkor 9-14 éves lányok ma már a húszas éveikben járó felnőttek, megállapítható, hogy mind a rákot megelőző daganatok, mind a méhnyakrák előfordulása 87 százalékkal csökkent a védőoltás hatására.

Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart az oltás védelme, és hogy szükség lesz-e emlékeztető oltásra néhány évtizeddel később. A HPV-nek egyébként több mint száz típusa létezik. Egyelőre olyan vakcinát használnak, amely a két legelterjedtebb változat ellen véd, de hamarosan bevezetik a kilenc variáns ellen hatásos oltást is.

A vírus rákkeltő variánsai a fertőzött sejtek DNS-ében olyan változásokat okoznak, amelyek ráksejtekké alakítják őket. Ez bármelyik fertőzött szövetben megtörténhet. A vírusok vaginális, orális és anális szex útján is terjedhetnek, így a végbélnyílást, a péniszt, a fejet és nyakat érintő ráktípusokat is okozhatják. A méhnyakrákos eseteknek viszont a 99 százalékát a HPV okozza.

Forrás: Qubit.hu