Gyerek

Egyszeri HPV-oltás is hatásos a méhnyakrák megelőzésében

Már egy HPV elleni oltás is hatásos a méhnyakrák megelőzésében. Sőt, mint kiderült, van, mikor hatékonyabb is.
2020. Február 17.
Egyszeri HPV elleni oltás is hatásos a méhnyakrák megelőzésében (fotó: Getty Images)

Egy nagy esetszámú vizsgálat szerint már egy HPV elleni védőoltás is hatásos a méhnyakrák megelőzésben, sőt, bizonyos esetekben hatásosabb, mint a többszöri oltás.

A University of Texas kutatócsoportja a Cancer folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint bizonyos esetekben a HPV elleni egyszeri oltás is elegendő a méhnyakrák megelőzésében – írja a Pharmaonline.

Magyarországon a HPV oltás nem kötelező, de ingyenes az általános iskola hetedik osztályába járó lányoknak, ha a szülők kérik. A WHO szerint rutinszerűen kéne beadni ennek a korosztálynak a védőoltást.

Amerikában a CDC (Járványügyi Központ) ajánlása szerint hogy a 15 év alatti serdülők – a lányok és a fiúk is – kétszeri HPV elleni ajánlott. A Texas Egyetem kutatói egy nagy adatbázist elemezve (133 ezer: 66,5 ezer beoltott és 66,5 ezer oltásban nem részesült nő) arra jutott, hogy a 15 évesnél fiatalabb és a 20 évesnél idősebb korosztályok megbetegedési statisztikái között nem volt különbség abban a tekintetben, hogy egyszeri, kétszeri vagy háromszori oltást kapott valaki. A 15-19 éves korosztály adatainál azonban jelentős eltérés mutatkozott, méghozzá az egyszeri oltás javára.

Az oltásban nem részesült 15-19 év közötti nőknél 5 éven belül 2,65%-os gyakorisággal alakult ki preinvazív stádiumú méhnyakrák, míg ugyanez az arány az egyszer, kétszeri illetve háromszori oltásban részesülőknél 1,62%, 1,99% és 1,86% volt, azaz az egyszeri oltás statisztikailag jelentős mértékben jobbnak bizonyult a többinél. Másképpen ez azt jelenti, hogy az egyszer oltás 36%-kal, a kétszeri 28%-kal, a háromszori pedig 34%-kal csökkentette a betegség megjelenésének esélyét.

Forrás: PharmaOnline