Gyerek

Hiánycikk a HPV-vakcina

A gyártó sem tudja, hogy mikor lesz elérhető a HPV-oltás a gyógyszertárakban. A hiány oka, hogy világszerte megnőtt a kereslet a vakcina iránt.
2021. Január 26.
Hiánycikk a HPV-vakcina (fotó: Getty Images)

Február végéig biztosan hiánycikk lesz a gyógyszertárakban a HPV elleni védőoltás, de hogy pontosan mikor lesz elérhető, azt a gyártó sem tudja megmondani. A gyógyszercég azt közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel, hogy az oltás a gyógyszertárakban nem, de az állami ellátás keretein belül elérhető – írja a Világgazdaság.

A 12 éves fiúk és lányok oltásához elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, így tavasszal ők megkaphatják a második oltást is.

A HPV-oltásra megnőtt a kereslet, egyre gyakrabban keresik fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is. A gyártó cég a nagy kereslet miatt előfoglalást vezetett be, amiért 10 ezer forint többletköltséget számol fel az oltóközpont, jelenleg 120 aktív előfoglalás van. A HPV-vakcina szabadáras, 49-59 ezer forintét kapható. Az oltóközpont azt írta a vg.hu kérdésére, hogy a közelmúltban csupán harminc darab vakcinához jutottak hozzá, ezzel az első tíz jelentkező oltását el is végezték decemberben és januárban. A felnőttek esetében az oltássorozat három injekcióból áll, a tinédzsereknek pedig kettő kell a védettséghez.

A vakcina hiányának oka, hogy világszerte megnőtt a kereslet iránta, egyre több ország vezeti be a nemzeti oltóprogramjába az oltást. Magyarországon 2014/15-ös tanévben vezették be a HPV-oltást a hetedikes lányok körében, a 2020/21-es tanévben pedig a fiúkra is kiterjesztették. Az oltás nem kötelező, a 2019-2020 as tanévben az oltásra jogosult 12 éves, lányok 84,2 százaléka kapta meg a védőoltást.

A gyógyszercég a Világgazdaság megkeresésére azt közölte, hogy a patikákban a vakcina valószínűleg csak tavasszal lesz elérhető, de pontos dátumot nem tudott mondani.

Forrás: Világgazdaság