Teherbeesés

Mi lehet a gond, ha csak az egyik vérnyomásérték magas?

Sokan úgy beszélnek a magas vérnyomásukról, hogy az 180 vagy 200 fölé kúszott. Ilyenkor az első, szisztolés értékre gondolnak.
2019. Január 21.
Mi lehet a gond, ha csak az egyik vérnyomásérték magas?

Pedig dr. Sztancsik Ilona a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a második, diasztolés érték emelkedése is gondot okozhat.

A magas vérnyomás fokozatai és fajtái

Általánosságban igaz, hogy a vérnyomás szisztolés értéke 100 és 140 Hgmm között, míg diasztolés értéke 60 és 90 Hgmm között tekinthető normálisnak. Ha az értékek ez alatt vannak, alacsony vérnyomásról, vagyis hipotóniáról beszélhetünk, ha az értékek meghaladják a 140/90 Hgmm-t, magas vérnyomás, vagyis hipertónia gyanúja merülhet fel. Ez utóbbi meghatározás azonban túl általános, hiszen a Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelvei szerint a magasvérnyomás betegségen belül fokozatokról és fajtákról beszélhetünk. (Az alábbi felsorolásban az első számok a szisztolés, a második számok a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők.)

Optimális vérnyomás:

Normális vérnyomás:

Magas normális vérnyomás: 130-139 vagy 85-89

I. fokozatú enyhe hipertónia: 140-159 vagy 90-99

Ezen belüli alcsoport – határérték hipertónia: 140-149 vagy 90-94

II. fokozatú középsúlyos hipertónia: 160-179 vagy 100-109

III. fokozatú súlyos hipertónia: >=180 vagy >=110

Ha csak az egyik érték magas

A fenti felsorolás kiegészíthető még két sorral:

Izolált szisztolés hipertónia: >=140 és stroke szempontjából még veszélyesebb is.

Egyéni célértékeket kell meghatározni

Dr. Sztancsik szerint, ha többször is előfordul, hogy bármelyik vérnyomásértékünket magasnak mérjük, nagyon fontos lenne kivizsgáltatni magunkat.

– A kivizsgálás azonban nem kizárólag a vérnyomásmérésre szorítkozik, a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy a felmérjük a szervezet állapotát, ha lehetséges, kiderítsük, honnan ered az eltérés és okozott-e már valamilyen következményes problémát – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

– A korrekt diagnózisra épülő kezelés akkor hoz tartós, jó eredményt, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az optimális esetben életmód orvos által felépített életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Kapcsolódó cikkeink magas vérnyomás témában:

Forrás: Kardioközpont