Teherbeesés

Minden lombikos rémálma: összecserélték a donorokat

Egy amerikai család a mulatság kedvéért DNS-tesztet csináltatott, ám az eredmények láttán megdöbbentek.
2022. Január 20.
Érthetetlen, hogy történt csere a lombik során (Fotó: Getty Images)

A utah-i Donna és Vanner Johnson úgy döntöttek, a szórakozás kedvéért vesznek egy DNS-tesztelő készletet, hogy magukat és a gyerekeiket megvizsgálják. Az eredményeket egy labor értékelte ki, ám amikor megjött, Johnsonék szóhoz sem jutottak.

A teszt ugyanis azt mutatta, hogy legkisebb fiuk, Tim apja nem Vanner, hanem egy ismeretlen. Először a család nem is értette a dolgot, mivel a fiú lombikos eljárással fogant, így a reprodukciós intézettől vártak válaszokat. “Annyira megdöbbentünk, és őszintén szólva nem tudtuk, mit tegyünk” – mondta Donna a Today-nek. “Egyszerűen csak azt gondoltuk, mi történik a családunkkal? A fiunk törvényesen a mi fiunk? Nem tudtuk biztosan, és aggódtunk.”

A szülők ekkor még nem szóltak Timnek, hanem elkezdték felkutatni a fiú biológiai apját. Végül rábukkantak egy másik párra, Devin és Kelly McNeil-re, akiknek három gyermekük van és a DNS-vizsgálatok alapján úgy tűnt, Tim is Devin fia lehet.

Egy újabb DNS-teszt aztán száz százalékig biztossá tette, hogy Johnsonéknak és McNeiléknek van egy közös gyerekük. A családok azóta barátokká váltak, és az események után is kapcsolatban maradtak.

A lombikfolyamatot végző Utah-i Egyetem szóvivője nem akart nyilatkozni a donorcsere ügyében, de általánosságban annyit elmondtak, hogy “Pácienseink biztonsága az elsődleges célunk. Ha a betegek az ellátásukkal kapcsolatos kérdésekkel vagy aggályaikkal fordulnak hozzánk, kiértékeljük eljárásainkat, és szükség esetén változtatásokat eszközölünk, hogy megakadályozzuk, hogy más betegeket kár érje.”