Teherbeesés

Vetélés utáni várakozási idő – nem is kell 6 hónapot várni?

Egy új tanulmány szerint vetélés után nem kell feltétlenül 6 hónapot várni a következő próbálkozásig.
2022. December 12.
Szomorú nőt párja támogat
Kép: Getty Images

A PLOS Medicine című szaklapban közzétett kohorszvizsgálat valamivel több mint 49 000 vetélés és közel 24 000  abortusz utáni születés adatait vizsgálta Norvégiában 2008 és 2016 között.

A kutatás szerint a vetélést követő 3 hónapon belüli fogamzás nem volt összefüggésben a későbbi terhesség kedvezőtlen kimenetelével.  

A tanulmány szerzői szerint a WHO jelenlegi iránymutatása – miszerint a várakozásnak minimum 6 hónapig kell tartania – meglehetősen gyenge bizonyítékokon alapul. A kutatók megvizsgálták, hogyha rövidebb a várakozási idő a vetélés és a következő terhesség között, annak milyen kockázatai vannak a terhességre nézve. Nem találtak nagyobb kockázatot, és azt is megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik vetélés után 3 hónapon belül teherbe estek, alacsonyabb volt a terhességi cukorbetegség kockázata. 

Az eredmények hasonlóak voltak mint azokban az esetében, amikor abortusz történt. Azoknál, akik a beavatkozást követő 3 hónapon belül teherbe estek, enyhén megnőtt a terhességi korhoz képest kisebb magzat kockázata, míg a 3 és 5 hónap között várakozó csoportban alacsonyabb volt a terhességi korhoz képest nagyobb magzat kockázata. 

Nem volt jele annak, hogy a terhesség kedvezőtlen kimenetelének magas kockázata fennállt volna azoknál a nőknél, akik vetélés vagy abortusz után több mint 12 hónapot vártak (bár a terhességi cukorbetegség kockázata enyhén megnövekedett).  

A kutatók közleményükben arra kérik a WHO-t, hogy vizsgálják felül jelenlegi ajánlásukat. Nem ez az egyetlen kutatás, amely megkérdőjelezi a WHO ajánlását a 6 hónapos várakozási idővel kapcsolatban.

A National Institutes of Health 2016-os tanulmánya szerint, vetélés után 3 hónapon belül fogant magzatok életkilátásai pont ugyanolyanok, mintha hosszabb idő telt volna el a két terhesség között, sőt, egy 2012-es tanulmány is ugyanerre az eredményre jutott.

Forrás: mother.ly