39. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

39 hetes terhesség

Lassan elérkezik az ideje, hogy megkülönböztesd az álösszehúzódásokat a valódi kontrakcióktól. Az alapvető különbség – noha a méh gyakorló mozgásai is fájdalmasak és intenzívek -, hogy ezek nem jelentkeznek rendszeresen, nem erősödnek, és ha sétálsz egyet, megszűnnek. A szülés megindulásának egyértelmű jele, hogy az összehúzódások a méh felső részéből indulnak, végighaladnak az alhasi tájékon és a lágyékban érnek véget, valamint fontos, hogy a helyzet- és helyváltoztatás nem csillapítja őket. A gyakori, lazább székletürítés, a nyákdugó leválása, az étvágy növekedése, a testsúly kismértékű csökkenése mind a közelgő szülésmegindulást jelzik. Ne ijedj meg, ha hirtelen heves takarítási vagy főzési láz törne ki rajtad: ez a “fészekrakó ösztön” gyakori megnyilvánulásai közé tartozik, ami szintén arról tájékoztat, hogy a baba hamarosan útjára indul a külvilág felé. Ha változás állna be a hüvelyi váladék mennyiségében vagy minőségében, mindenképp értesítsd az orvosodat vagy szülésznődet, mert lehet, hogy a magzatvíz kezd szivárogni. A magzatvíz általában átlátszó, édeskés szagú, és nem nehéz különböztetni a vizelettől. Ám szivárgás esetén meglehet, hogy mégsem könnyű eldönteni, mivel van dolgod. Létezik erre a célra szolgáló tesztbetét, ami képes kimutatni a magzatvízszivárgást. Ha elfolyt a magzatvíz, vagy szivárog akkor már semmiképp se fürödj, és értelemszerűen a szex is tilos, mivel nagy a fertőzésveszély. Értesítsd róla a szülésznődet, orvosodat, majd menjetek be a kórházba, mert hamarosan várható a kicsi megszületése.

39 hetes magzat

köldökzsinór, amelyen keresztül a baba eddig táplálkozott, körülbelül 50 cm hosszú és majdnem másfél cm vastag. Lévén a magzat ekkor már 3 kg felett van, és szinte teljesen kitölti a méhet, gyakori, hogy a köldökzsinór feltekeredik rá, vagy csomó képződik rajta. Ijesztően hangzik, ha azt halljuk, hogy “a magzat nyakára tekeredett a köldökzsinór”, holott ez nem befolyásolja őt a légzésben: az oxigént még mindig a lepényi keringésen keresztül kapja, és a tüdő csak a születés után áll munkába. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a köldökzsinór olyan szorosan csavarodik – valamely végtag – köré, hogy a benne futó erek összenyomódnak, és így nem jut elég oxigén a kicsinek. A lepényen keresztül az anyai szervezet az immunrendszer első védelmi vonalával, az antitestekkel látja el a magzatot: ez az élete első 6 hónapjában segít majd neki a fertőzésekkel szembeni küzdelemben. A tüdő teljes gőzzel termeli a szörfaktánst, az erősödő izmok pedig a légzőmozgást gyakorolják. A kezeken és a lábakon a körmök hossza eléri az ujjak szélét.

Jó tudnod

Egyeztess időpontot a fodrászoddal, és kérd meg, hogy a frizurád legyen könnyen kezelhető és egyszerűen elkészíthető. A szülés után jót fog tenni az önbizalmadnak, ha a tükörbe nézve egy rendezett hajkoronájú nő néz vissza rád. A baba érkezése után a külsőségekkel vajmi kevés időd, energiád és affinitásod lesz foglalkozni, így jobb, ha most letudod azokat a szépségápolási dolgokat, amik számodra fontosak. A körmeidet célszerű rövidre vágni és a lakkot, műkörmöt hanyagolni a babagondozási időszakra – így sokkal könnyebb higiénikusan tartanod és kevésbé valószínű, hogy véletlenül megkarmolod a pici bőrét. A kicsi körüli teendők (pl. gyakori kézi mosás), vagy a szoptatáskor a mell ujjal történő leválasztása mind-mind indokolja a körmök rövidítését.
Fontos tudnod és a párodnak is: az újszülött gyermek édesapját vagy az örökbefogadó apát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg, amelyet a gyermek két hónapos koráig, az apa kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény időtartamára távolléti díj jár. Ikergyermek esetén nem 5, hanem 7 napnyi munkaidő-kedvezményt írnak elő.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória