Terhesség

10 különös tény a terhességről

Tudod, meddig tartott a leghosszabb feljegyzett terhesség? És mikor lesz a narancsból görögdinnye?
2023. Május 01.
Meglepetés kismama
  1. A leghosszabb feljegyzett terhesség 375 nap volt. A Time Magazine 1945-ös bejegyzése szerint egy Beulah Hunter nevű nő közel 100 nappal az átlagos 280 napos terhesség után szült Los Angelesben.
  2. Az egyik legrövidebb feljegyzett terhesség, amikor a csecsemő életben maradt, mindössze 22 hetes volt. A babának számos komplikációja volt, de túlélte. 
  3. A feljegyzések szerint a legidősebb nő, akinek gyermeke született, 66 éves volt.
  4. A terhesség alatt a test vérmennyisége 40-50 százalékkal nő. Ez a növekedés segít az egészséges terhesség fenntartásához szükséges extra oxigénhez.
  5. Terhesség alatt a méh nagymértékben kitágulhat. Az első trimeszterben körülbelül akkora, mint egy narancs. A harmadik trimeszterben görögdinnye méretűre bővül.
  6. A leendő anyukák már a terhességük 14. hetében elkezdhetik termelni az anyatejet.
  7. A hangod megváltozhat a terhesség alatt. Ennek az az oka, hogy a hormonális változások a hangszálak megduzzadását okozhatják. Szülés vagy szoptatás után valószínűleg vissza fog térni a normális hangod.
  8. A harmadik trimeszterre a baba már az anyaméhben belülről felismeri anyja hangját.
  9. Körülbelül minden kétezredik baba fogakkal születik. Ezek laza születési fogak, és néha az orvosnak kell eltávolítania őket. A szoptatás alatt fájdalmasak lehetnek az anyának. Veszélyesek is lehetnek – fennáll annak a veszélye, hogy kiesik és a légutakba kerül.
  10. Kínában sok terhes nő kerüli a hideg ételeket, például a fagylaltot és a görögdinnyét. Előnyben részesítik a forró italokat, például a teát és a levest, hisz a terhesség „hideg” természetű, és hisznek abban, hogy a forró folyadékok segítenek egyensúlyban tartani a jin és jang egyensúlyát. Nincs bizonyíték erre az állításra, de ez még mindig általános kulturális gyakorlat a kínai anyák körében.

És azt tudod, hogy…

VIA

Fotó: Getty Images