Terhesség

7 dolog, amit ne tegyél a vajúdás alatt

Számos cikk szól arról, hogy mit kell tenni a vajúdás alatt, hogy könnyebb, elviselhetőbb, hatékony legyen. Mégis jó, ha arról is beszélünk, hogy mit nem kell vagy nem érdemes tenni, hogy elkerüld a felesleges beavatkozásokat.
2022. Június 27.

Íme, 7 tipp arra vonatkozóan, hogy mit NEM szabad a vajúdás alatt tenniük a kismamáknak:

1. Ne erőltesd túl magát

Sok nő szuper izgatott lesz, amikor elkezdi érezni az első összehúzódásokat. Fel akarnak ugrani és beindítani a dolgokat! Nem hibáztatom őket. Azonban nem tudják, hogy a pihenés ugyanolyan fontos, mint a mozgás, amikor a dolgok igazán beindulnak. Igen, a felegyenesedés és a gyakori pozícióváltás elősegíti a baba jobb helyzetbe kerülését (ami segíthet felgyorsítani a vajúdás). Azonban a pihenési időszakok ugyanolyan fontosak. Mivel a vajúdás sok óráig, néha napokig is eltarthat, fontos, hogy bírd az iramot. Éppen ezért a két aktív időszak között a pihenés a legjobb dolog, amit az elméddel és a testeddel tehetsz.

2. Ne menjen be túl hamar a kórházba

Ha kórházban szülsz, ne akarj túl korán beérni. Ha túl korán érsz oda, a kórházi személyzet hazaküldhet, ami elég frusztráló oda-vissza járkálást jelent. De ami még rosszabb, a kórház akkor is ott tarthat téged, ha még a vajúdás korai szakaszában vagy. Úgy dönthetnek, hogy oxitocint adnak neked, vagy megrepesztik a magzatburkot, hogy felgyorsítsák a szülési folyamatot. Ha ezeket a dolgokat túl korán végzik el a vajúdás során, az óriási mértékben növeli a császármetszés esélyét.

3. Ne érezd, hogy megrekedtél

Amikor vajúdsz, ne érezd úgy, hogy egy pozícióban kell maradnod (hacsak direkt nem ezt akarod). Néha a kórházi személyzet azt szeretné, ha egy bizonyos pozícióban maradnál az ágyban, mert azt szeretnék, ha a vajúdás során folyamatosan jól leolvasható lenne a baba szívritmusa.Ez azonban hihetetlenül kellemetlen lehet neked, és a vajúdás fájdalmasabbá válhat, sőt, el is akadhat éppen amiatt, hogy nem választhatsz szabadon vajúdási pozíciót. Ha más pozícióba akarsz kerülni, mert kényelmetlenül érzed magad, csak rajta! Ez a te tested és a te vajúdásod, ezért hallgass az ösztöneidre, és tedd azt, ami a legjobb érzés.

4. Nem szabad hiperventillálni vagy visszatartani a lélegzetet

A nagy izgalmak közepette néhányan túlságosan nagy levegőt vesznek, gyorsan lélegeznek. Ez azonban szédülést, zsibbadást, a kezek, a lábak és/vagy az arc bizsergését, sőt ájulást is okozhat. Az a fajta légzés, amit érdemes végezni, a hasi vagy rekeszizomlégzés. Ez a légzéstípus azért előnyös, mert segít az ellazulásban és a stresszoldásban, valamint oxigénnel látja el a mély szöveteket, és erősíti a rekeszizmot.Arra is ügyelni kell, hogy a vajúdás alatt ne tartsd vissza a lélegzeted. Az oxigén, amit belélegzel, a babádnak is oxigént ad. Ha visszatartod a lélegzeted, a baba szívritmusa zuhanni kezdhet, ami aztán pánikba ejti az orvosokat és azonnal ki akarják venni a babát.A nagy, mély lélegzetvétel a legjobb a baba és a te számodra is. A megfelelő légzés segít kezelni a stresszt, és a legjobb oxigénellátást biztosítja nektek.  

5. Ne nézz az órára

Ha egy vajúdó kismama a természetes szülés mellett döntött, annyira koncentrálhat a légzésére, az izmok ellazítására és mindenre, hogy nem  figyel az órára. Ami jó! Ha egy vajúdó anyuka az epidurális érzéstelenítés mellett döntött, akkor szundíthat egyet, vagy beszélgethet a családjával. Vagy filmet néz, hogy eszébe se jusson az órára nézni. Ami szintén jó!Ha azonban azon tűnődsz, hogy miért tartanak ilyen sokáig a dolgok (akár van epidurális érzéstelenítés, akár nincs), nem segít, ha az órádat nézed. Az órára nézés csak elkedvetlenít. Ha csak néhány perc telt el, és azt hitted, hogy egy óra vagy több, akkor eléggé feldühíthet, hogy még nem érkezett meg a baba. Szóval ne nézd az órát. A baba hamarosan itt lesz.

6. Ne hagyd magad megfélemlíteni

Soha senkinek nem szabadna azt éreznie a vajúdás alatt, hogy megfélemlítik. Ha valaki olyasmire próbál rávenni, amit nem akarsz, és emiatt sürgetve és kényelmetlenül érzed magad, vagy ha nem támogatják a kívánságaidat és igényeidet, állj ki magadért! Ez persze nem könnyű éppen szülés közben. Ez a te tested, ez a te babád, és ez a te élményed. Csakis kedvesen és tisztelettel szabad bánni veled. Te vagy a főnök!

7. Ne küzdj a folyamat ellen

Mit csinálnak azok másképp, akiknek csodálatos, zökkenőmentes a szülésük? (Nem kihagyva a körülményeket, a támogatás hiányát vagy meglétét.) Nem küzdöttek a folyamat ellen, hanem átadták magukat, a testüket a vajúdásnak, az élménynek, és nem harcoltak a folyamat ellen. Hagyták, hogy a testük azt tegye, amit tennie kell.A vajúdás alatt a tested jeleket fog adni; figyelj oda rájuk. Ha egy új pozíciót még néhány fájás után sem érzed megfelelőnek, válts testhelyzetet. Vagy, ha úgy érzed, hogy pihenned kell, pihenj. Ha úgy érzed, hogy az érintés, a masszázs vagy a fürdő segít átvészelni a fájásokat, kérd ezt. Ha elsöprő késztetést érzel arra, hogy csinálj valamit, tedd meg. Csak ne feledd, hogy maradj magabiztos, mert meg tudod csinálni. Ne küzdj ellene!(Cikk forrása: baby-chick.com)