Terhesség

A folsav nem előzi meg a koraszülést

Az derült ki egy közel 73 ezer norvég nő adatai alapján végzett vizsgálatból, hogy a terhesség alatt szedett folsav nem csökkenti a koraszülés gyakoriságát.
2011. Február 24.

„Adataink szerint a folsav nem csökkenti a koraszülések számát, ugyanakkor szedése nincs káros hatással a terhességre” – nyilatkozta a cikk szerzője, dr. Verena Sengpiel, a svédországi Sahlgrenska Egyetemi Kórház szülész-nőgyógyásza. Ezzel ellentétes eredményre jutottak azok az amerikai kutatók, akik 2008-as felmérésükben megállapították, hogy ha a kismamák már egy évvel a terhességük előtt elkezdtek folsavat szedni, a koraszülési arány akár 70 százalékkal is csökkent. Ez utóbbi kutatásnak itt nézhetsz utána.

Ennek ellenére javasolják a szedést!

Az eredmény ellenére a folsav szedését a terhesség előtt és alatt a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésére továbbra is javasolják. A March of Dimes szakemberei termékeny korú nőknek olyan multivitamin-készítmények szedését ajánlják, amelyek legalább 400 mikrogramm folsavat tartalmaznak. Nagy folsavtartalmú ételeink a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a feketebab, a dinnye és a mogyoró. Amerikában számos élelmiszert, például egyes kenyereket és müzliket is dúsítanak folsavval. Norvégiában gyakori a folsavhiány, mert az élelmiszereket az Egyesült Államokban szokásos gyakorlattal ellentétben nem dúsítják folsavval. Az átlagos folsavbevitel Norvégiában napi 250 mikrogramm, az ajánlott pedig 400 mikrogramm lenne. Ezt a vizsgálatot 72 989 személyen végezték, a vizsgálatba bevont nők között 955 spontán koraszülés fordult elő. A kontrollcsoportba 18 075 nőt soroltak. A folsavszedési szokásokról terhességük 17., 22. és 30. hetében kérdezték ki a kismamákat.

A normális folsavszint előny

Átlagos napi folsavbevitelük alapján két csoportra osztották a nőket, ám a koraszülési arányokban nem mutatkozott különbség a bevitel függvényében. A jelen vizsgálat azonban nem tekinthető olyan részletekbe menően alaposnak, mint a korábbi. Sengpiel szerint számos tényező felelős lehet a különbségért. Más-más populációkon végezték a felméréseket, emellett genetikai tényezők is felelősek lehetnek az eltérő eredményekért. A vizsgálatok megtervezése és lebonyolítása is más volt. Norvégiában eleve alacsonyabb a koraszülési arány, mint Amerikában, ami szintén magyarázat lehet a különböző eredményekre. Az viszont egyértelműen jótékony hatással jár, ha a leendő kismamának már a fogamzás előtt legalább egy évvel megfelelő a folsavszintje. Az előadás a Society for Maternal-Fetal Medicine 2011-es kongresszusán hangzott el San Franciscóban,itt lehet bővebben olvasni róla.

Korábban a babaszobán a folsavról

Forrás: Medipress