Terhesség

A formája határozza meg, mi lesz az őssejtből

Az új kutatások egyre biztonságosabbá teszik az őssejtek felhasználását.
2011. Október 19.

A Chicagói Egyetem kutatói sikeresen modellezték azt a felületi geometriai mintázatot, amely az őssejtek fejlődését befolyásolja. Az újfajta megközelítés megosztja a sejtbiológusokat, akik eddig az őssejtek sorsát meghatározó fehérjékkel foglalkoztak.

„Úgy tűnik, a sejtek felszínén ugyanolyan fehérjék vannak, egyedül a sejt alakja határozza meg, hogy csonttá vagy zsírrá alakulnak” – mondta Milan Mrksich professzor, a Howard Hughes Orvostudományi Intézet kutatója. Véleménye szerint a felfedezés hatással lehet az őssejtterápiára, ugyanis speciális laboratóriumi körülmények a sejtet más fejlődési irányba tolhatják el.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sejt alakja nyomóerőket ébreszt a sejtvázban: „A virág alakú sejtek többségéből zsír lesz, míg a csillag alakúakból csont” – nyilatkozta Kris Kilian, Mrksich kutatócsoportjának ösztöndíjas tagja.Mrksich megjegyezte, hogy a felfedezés még nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól, azonban az eredmények nagyon ígéretesnek tűnnek.

Forrás: Medipress