Terhesség

Bravúr: őssejtekből hoztak létre mesterséges embriókat

A kutatóknak sikerült mesterséges embriókat létrehozni őssejtekből, hímivarsejt és petesejt helyett. A kísérlet célja nem a klónozás, hanem a korai terhesség alatt bekövetkező vetélés okainak megértése.
2018. Május 04.
Egerek őssejtjeiből mesterséges embriókat hoztak létre

A mesterséges embriók beágyazódtak a nőstény egér méhnyálkahártyájába, így terhességet eredményezve. Ilyenre korábban nem volt példa. Az eredmény azért jelentős, mert így a tudósok közelebb jutnak az élet első pillanataihoz, a meddőségi problémákat jobban megérthetik.

A Maastrichti Egyetem tudósai Nicolas Rivron vezetésével folyt kutatásának eredményeit a Nature folyóiratban ismertették.

Az őssejt felhasználásával elért eredmény nem az emberi vagy állati klónozást célozza, hanem a korai terhesség problémáinak megértését, arra kívánnak rájönni a tudósok, hogy miért történik vetélés számos korai terhességben, amikor beágyazódási problémák lépnek fel. A pontos okot eddig nem ismerték.

A holland kutatók kétfajta egér őssejtet használtak fel. A korai embrió egy üreges gömb alakú képződmény, amelyet kevesebb mint száz sejt formál. A sejtek külső rétegéből állnak, amelyből a jövőbeni placenta kialakul, valamint belső sejtek csoportjából, ami tulajdonképpen a későbbi embrió. Ezeket a külső és belső sejtrészeket jelentő őssejteket először laboratóriumban tenyészették és megsokszorozták, majd egerekbe ültették.

A szakemberek megfigyelték, hogy “az embrionális sejtek azok, amelyek a placentasejteket arra utasítják, hogyan formálódjanak és ágyazódjanak be a méhbe. Ezen molekuláris párbeszéd megértésével megnyitottuk az utat a meddőség, a termékenység vagy az embrióban lévő rendellenességek okozta felnőtt betegségek, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek- problémáinak megoldása előtt”, idézi a medicalonline Nicolas Rivront.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline