Terhesség

Embrionális segítség

A humán embrionális őssejtekkel való kutatás világszerte vitatott kérdés, ezért az őssejtek szabadalmazhatósága, törvényi szabályozása a nemzetközi joggyakorlatban eltérő.
2009. Január 19.

Embrionális segítség

Bizonyos betegségek kezelésére az őssejtek bizonyulhatnak a legalkalmasabbnak, így egyesek szerint nemcsak erkölcsileg, hanem emberjogilag is megengedhetetlen nem felhasználni az egyébként elpusztításra ítélt embriókat. Mivel a kutatók a gyógyításra legalkalmasabb sejteket elsősorban öt-hatnapos humán embriókból veszik, a módszer nemcsak a betegnél lehet élet-halál kérdése, hanem az “önkéntelen donorok” esetében is. Azok számára, akik a megtermékenyített petét morálisan egyenértékűnek tartják a kifejlett magzattal, nyilván minden embriókutatás elfogadhatatlan. Mások szerint a humán embriókutatás erkölcsi megítélésekor nemcsak az embrió fejlettségi állapotát, hanem a kutatás célját is figyelembe kell venni. Azokban az országokban, ahol engedélyezik a kutatást, ott az embrió kora mindenképpen korlátozza a felhasználhatóságát.

Hol szabad szabadalmazni?

Az Amerikai Egyesült Államokban Barack Obama látszólag egyetlen tollvonással eltüntette az emberi embriói őssejt kutatások szövetségi finanszírozási korlátait, ami azért mégsem igaz, hiszen a kongresszusnak is hagyott némi munkát.

Kutatási kísérletek

Az Amerikai Egyesült Államokban a szövetségi költségvetés e célra szánt 250 millió dollárjából csak olyan projektek támogathatók, amelyeket természetes úton elvetélt embriókból vett őssejtekből folytatnak. Az abortuszból származó embriókkal való kísérletezést így nem tiltják, de szövetségi szinten nem is támogatják. A sok tekintetben úttörő Kalifornia viszont, a washingtoni megközelítéssel szemben, 2002 októberében olyan törvényt fogadott el, amely kifejezetten kimondja: területén művi vetélésből származó őssejtekkel is kísérletezhetnek a kutatók. Ráadásul a nyugati állam esetében nem egyszerűen tűrésről, hanem támogatásról van szó: a törvény előírja, hogy az abortuszt kérő nőket tájékoztassák, hogy az embriót fölajánlhatják az őssejt-kutatásokhoz, mi több, ilyen vizsgálatokra állami pénzt is folyósítanak.

Hazai embrionális állapotok

Jelenleg Magyarországon az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben szabályozzák az embriókutatással kapcsolatos kérdéseket. Az embriót, ivarsejtet kizárólag meghatározott kutatási célok érdekében lehet felhasználni. Fontos kitétel, hogy embrió, kutatási célból nem hozható létre, kutatáshoz csak a mesterséges megtermékenyítési eljárások során létrejött embriót szabad felhasználni. Ugyanakkor a kutatáshoz felhasznált embriót nem lehet az emberi szervezetbe visszaültetni, illetve a kutatás során felhasznált embrió – a kutatás tartamát figyelembe véve – legfeljebb 14 napig tartható életképes állapotban. Az embrió sejtjeit szétválasztani kizárólag a születendő gyermek valószínűsíthető megbetegedésének, az embrió károsodásának megállapítása érdekében lehet. Ebből az következik, hogy Magyarországon kutatásra csak a mesterséges megtermékenyítés során létrejött embrió használható fel, és az embrióból csak diagnosztikai célból lehet sejtet kinyerni.

Forrás: HáziPatika.com