Terhesség

A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki Utcai Kórháza

Az Uzsoki szülészete nagy átalakulás alatt áll, 2010 nyarára a legkorszerűbb technikával felszerelt új épületszárny várja majd a szülő nőket.

Dr. Sztakó Péter, a szülészet-nőgyógyászat főorvosa az osztály jelenlegi ideiglenes helyén fogadott bennünket:

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már évek óta emelkedő születésszámot produkálunk. Igyekszünk figyelembe venni a szülő édesanyák kívánságait, ha szülési tervvel érkeznek. Természetesen előfordul, hogy lebeszéljük őket, ha valamilyen kockázatot látunk. Rendelkezésre állnak vajúdást segítő alternatív eszközök is, a mama a kitolási szakaszban szabadon váltogathatja a neki kényelmes testhelyzeteket, de szeretjük, ha a szülés pillanatát már ágyon fekve tölti. Nagyon modern, szinte mindenre képes ágyaink vannak, amelyek nekünk és az anyának is sokat segítenek.

A kórház által létrehozott Gyöngéd Születés Alapítvány vezető szülésznője mamabarát gyakorlatot honosított meg az osztályon. Az újszülöttet még a köldökzsinór elvágása előtt anyamellre teszik, hogy az édesanya szívhangját hallva megnyugodjon, és kialakulhasson a korai bőrkontaktus. A baba vele is maradhat, de ha mégis pihenni szeretne, a csecsemősnővérekre bízhatja a picit.

A szülések túlnyomó része a papa jelenlétében zajlik, aki nagyon sokat segíthet a párjának, ráadásul az együtt szülés bizonyítottan hozzájárul kapcsolatuk mélyebbé válásához is. Császáros szülésnél az apa ugyan nem lehet bent a műtőben, viszont egy ablakon át minden eseményt nyomon követhet, és a baba kiemelése pillanatában magához ölelheti csemetéjét. Az osztályon éjjel-nappal van újszülöttgyógyász.

– Mi nem tartjuk indokoltnak az egyes kórházakban 90 százalék feletti epidurális érzéstelenítési arányt – mondja a főorvos. – Odafigyelünk, hogy csak indokolt esetben kerüljön sor rá. Ám ha valaki ragaszkodik hozzá, vagy szükséges, mindig készenlétben áll egy aneszteziológus kolléga. Büszkék vagyunk arra, hogy komoly szülésfelkészítő programunk van. Egyedülálló az országban, hogy szülészetünkön két pszichológushoz is fordulhatnak a kismamák, illetve a nőgyógyászat betegei.

Tények, adatok

Éves születésszám: 1600.

A császármetszések aránya: 29,7 százalék.

Egy egyágyas, egy kétágyas szülőszoba és egy otthonos vajúdó várja a családot.

Szülésznőt lehet választani.

A dúla elkísérheti a mamát a szülőszobára.

Apa nem lehet bent a műtőben császármetszés esetén.

Gyermekágyas kórtermek: 2-6 ágyasak, összesen 40 ágy van.

24 órás rooming-in ellátás lehetséges, de van olyan kórterem is, ahol nincs rooming-in ellátás.

Fizetős szoba 2010 nyarától lesz.

A szülésre felkészítő csoportfoglalkozás pszichológus védőnő vezetésével folyamatos.

Kötött látogatási idő nincs, a folyosón lehet találkozni a hozzátartozókkal, ahova a mama kiviheti a kisbabát.

Forrás: Kismama magazin