Terhesség

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

A győri kórház 1995-ben Magyarországon az elsők között nyerte el a bababarát kórház címet, melyre idén is méltónak ítélték az intézményt a szigorú felmérők. (Írásunk a 2009 decemberi állapotot tükrözi.)
2010. December 11.

Dr. Nagy Sándor

Fotó: Magassy GáborBarátságos mosollyal fogadnak a szülészeten. Az az érzésem, mintha itt kicsit lassabban ketyegne az óra, nem kapkodnak, mindenkinek jut egy-egy kedves szó, biztatás. Igaz, maga az épület kicsit régimódi, nem úgy a csapat, amely az intézmény lelkét adja.

– Nincs okunk panaszra a születésszámot illetően, szeretnek minket a kismamák – mondja dr. Nagy Sándor, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. – Persze ennek az is az oka, hogy regionális központi feladatokat látunk el. Nőgyógyászatunkon terhesambulancia is működik a magas kockázatú terhes anyák fogadására.

A szülészeten dolgozók igyekeznek minden lehetséges módon megvalósítani a baba- és családbarát szemléletet. Kezdik ezt a nyolchetes szülésfelkészítő tanfolyamokkal, melyek egymást követik egész évben, így senki sem marad le róluk. A szakmai tanácsadás és a tájékoztatás mellett terhestornával és a szülészeten tett látogatással is erősítik a szakembereikbe vetett bizalmat. A bababarát címmel járó pénz egy részét otthonos, szülőszoba melletti váró kialakítására fordították, kényelmes kanapéval, fotelekkel, tévével, hogy a várakozó hozzátartozókat se feszélyezze annyira a kórházi közeg.

– Tudjuk, hogy szülés közben fontos lelki támaszt jelent az anyukáknak az apa jelenléte – mondja dr. Nagy Sándor -, de császármetszés esetén inkább a szomszéd helyiségbe invitáljuk őket, tanulva tapasztalatainkból. Egyébként örömmel fogadjuk a szülési tervvel érkezőket, számos alternatív eszközünk van, amellyel igyekszünk megkönnyíteni a nehéz órákat.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Anett és kisbabája, Lovász Hunor

az egyágyas szoba kényelmét élvezik

Fotó: Magassy GáborRitkán látni olyan szép kórtermet, mint az itteni, emelt szintű egyágyas. Tény, ezért fizetni kell, és egyelőre csak kettő van belőle, de az elkövetkező évek fő célkitűzései között szerepel a többi, zömmel kétágyas kórterem korszerűsítése, barátságosabbá tétele. A szülést követően 24 órás rooming-in rendszerben helyezik el a mamákat és a babákat, ez alól csak a fejlődési rendellenességgel született vagy koraszülött újszülöttek jelentenek kivételt, akiket a kórházon belül működő gyermekgyógyászati osztályra visznek.

– Tudjuk, mennyire fontos, hogy az anyák az első napok tanácstalanságában támogatást kapjanak – mondja Horváthné Kovács Zsuzsanna főnővér -, ezért hoztuk létre a 24 órás telefonos szolgálatot, amelyet kórházi védőnőnk lát el. Számos anyacsoport is alakult már azokból az anyukákból, akik osztályunkon szültek, nekik szeretnénk a jövőben szervezett formában is szakmai segítséget nyújtani.

Távozásunkkor a főnővér reménykedve jegyzi meg, hogy milyen jó lenne, ha három év múlva a felújított osztályt is láthatnánk. Megígérem, visszatérünk!

Tények, adatok

  • A születésszám 2008-ban: 2461, melynek 28,3 százaléka császármetszés.
  • Fizetős, úgynevezett emelt szintű szobák: 2 db egyágyas.
  • Nem fizetős szobák: összesen 36 ágy áll rendelkezésre, zömmel kétágyas szobák.
  • Egy négyágyas, valamint két egyágyas szülőszoba van, rendelkezésre állnak alternatív vajúdáskönnyítő eszközök (bordásfal, kötél, labda, kád).
  • Szülésznőválasztás lehetséges, szakképzett szülésznők segítenek a szoptatási technika elsajátításában személyesen és 24 órás telefonos ügyelettel.
  • A kismamákat szülés után 72 órával, császármetszés esetén az 5. napon bocsátják haza.
  • A kórház regionális központ klinikai-genetikai és gyermekgyógyászati részleggel, gyermeksebészettel, PIC részleggel és 24 órás neonatológiai ellátással.
  • A kórház honlapja: www.gyoriszuleszet.hu

Forrás: Kismama magazin