Terhesség

A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni egy tervezet szerint

Az RTL Klub információi szerint csökkenne a kórházak országos aktív ágyszáma, több helyen megszűnne az aktív ellátás és a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni.
2021. Június 09.
A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni egy tervezet szerint (fotó: Getty Images)

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma május közepén még tagadta, hogy kórházak bezárására készülnének, az RTL Klub megszerzett egy munkaanyagot, ami szerint az országos aktív ágyszám 2472-vel csökkenne – írja a 444.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság tervezte szerint, az aktív ellátás 6 telephelyen szűnne meg, vagyis ezeken a helyeken csak krónikus ellátás maradna. A “műtétes szakmák” 13 kisebb kórházban szűnnének meg vagy alakulnak át. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg.

A javaslat szerint “egy műtétes szakma 0-24 órás működése olyan nagyságú humánerőforrást igényel, amelyet gazdaságosan nem lehet biztosítani annyi helyen, ahány helyen ez a jelenlegi ellátórendszerben történik. (Szakorvos, műtősnő, műtőssegéd, aneszteziológus orvos és aneszteziológus asszisztens, radiológus kell minden egyes műszakba, ahol az intézmény műtétes szakmákkal rendelkezik)”.

A munkaanyag szerint “Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon meg a jelenlegi struktúra.

Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiányszakmai jellemzőket mutat. Ezért észszerű ügyeleti centralizációra is szükség van abban az esetben, ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni”.

A tervezet megjegyzi, hogy a legnagyobb érzelmi feszültséget “a gyermek születési helyéhez való ragaszkodás jelenti”. Ezt úgy oldanák meg, hogy az anyakönyvezésnél az anya lakcímét írnák be a születési helyhez.

Az RTL Klub megkérdezte minderről az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, azt a választ kapták, hogy ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést. Alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Szerintük Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, erre a problémára kell megoldást találni.

Forrás: 444.hu