Terhesség

A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni egy tervezet szerint

Az RTL Klub információi szerint csökkenne a kórházak országos aktív ágyszáma, több helyen megszűnne az aktív ellátás és a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni.
2021. Június 09.

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma május közepén még tagadta, hogy kórházak bezárására készülnének, az RTL Klub megszerzett egy munkaanyagot, ami szerint az országos aktív ágyszám 2472-vel csökkenne – írja a 444.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság tervezte szerint, az aktív ellátás 6 telephelyen szűnne meg, vagyis ezeken a helyeken csak krónikus ellátás maradna. A “műtétes szakmák” 13 kisebb kórházban szűnnének meg vagy alakulnak át. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg.

A javaslat szerint “egy műtétes szakma 0-24 órás működése olyan nagyságú humánerőforrást igényel, amelyet gazdaságosan nem lehet biztosítani annyi helyen, ahány helyen ez a jelenlegi ellátórendszerben történik. (Szakorvos, műtősnő, műtőssegéd, aneszteziológus orvos és aneszteziológus asszisztens, radiológus kell minden egyes műszakba, ahol az intézmény műtétes szakmákkal rendelkezik)”.

A munkaanyag szerint “Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon meg a jelenlegi struktúra.

Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiányszakmai jellemzőket mutat. Ezért észszerű ügyeleti centralizációra is szükség van abban az esetben, ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni”.

A tervezet megjegyzi, hogy a legnagyobb érzelmi feszültséget “a gyermek születési helyéhez való ragaszkodás jelenti”. Ezt úgy oldanák meg, hogy az anyakönyvezésnél az anya lakcímét írnák be a születési helyhez.

Az RTL Klub megkérdezte minderről az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, azt a választ kapták, hogy ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést. Alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Szerintük Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, erre a problémára kell megoldást találni.

Forrás: 444.hu