Terhesség

A legfurább szülési helyszínek – babák, akikkel nem sikerült beérni a kórházba

Autópálya, repülő, villamosmegálló: a babák bizony jönnek, ha jönniük kell, nem nézik, hogy hova. Megnéztük, hogy az elmúlt időszakban milyen érdekesebb szülési helyszínek fordultak elő.
2021. Március 29.
A legfurább szülési helyszínek - babák, akikkel nem sikerült beérni a kórházba (fotó: Getty Images)

Villamosmegálló

Sokan emlékszünk rá, amikor tavaly májusban egy nő a budapesti Blaha Lujza téri villamosmegállóban hozta világra a gyermekét – két rendőr segített a szülés levezetésében. Egyikük akkor nyilatkozott is, mint elmesélte, már látszott a baba feje, amikor kollégájával odaértek. “Egymásra néztünk, és tudtuk, hogy itt nincs mese, ezt a helyzetet meg kell oldani” – mondta Berkes Alexandra a hvg.hu-nak. “Nagyon hálás volt a hölgy, fogtam a kezét, bátorítottam, mondtam neki, hogy vegyen mély levegőt vagy nyomjon, tehát amiket a filmekben is láttam, azokat hasznosítottam.”

A baba és édesanyja ellátását átvették a helyszínre érkezett mentősök, akik a Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájára vitték őket.

Persze nem ők az egyetlenek, akik nem értek be időben a kórházba, vagy csak éppen hogy…

Autópálya

Már hatéves az a kisgyerek, akit szintén rendőrök segítettek a világra az M7-es autópályán. Balatonőszöd térségében történt, hogy a szolgálatot teljesítő rendőrautó mellett lefékezett egy sofőr, és kétségbeesve kérte, hogy segítsenek nekik eljutni a Marcali kórházba, mert utasa veszélyeztetett terhes, és megindult nála a szülés. A törzszászlós átültette a nőt a rendőrautóba, majd szirénázva száguldott a kórházba. Útközben értesítette a mentőket, akik a fonyódi felhajtónál sikeresen átvették a mamát és a babát – akik szerencsére még “egyben” voltak.A személygépkocsi egyébként is toplistás a különleges szülési helyszínek között, ami persze logikus, hiszen a legtöbbször ebbe pattannak be azok, akiknél beindul a folyamat, ám van, hogy már későn…

Gépkocsi

Tavaly adott életet kisfiának az az édesanya, aki a kecskeméti kórházba indult, de már nem ért oda: az autóban beindult a szülés. Vele utazott az apa és a nagymama, valamint két gyermekük is. Egészen a kórház udvaráig jutottak, azonban itt már csak percek lehettek hátra a baba érkezéséig. Az orvosok így kiszaladtak a parkolóba, és a mentőfeljárón látták el az édesanyát és babáját, aki a Márk nevet kapta. “Apás szülést szerettünk volna, családi szülés lett belőle”- nyilatkozta az édesanya a keol.hu-nak.

Repülő

És ha már a járműveknél tartunk: dobogós a repülőgép is – minden évben van jó pár “repülős” szülés annak ellenére, hogy a legtöbb társaság nem enged útra kelni kismamákat a hetedik hónap után.Tavaly szeptemberben a Turkish Airlines egyik gépe még kényszerleszállást is végre kellett, hogy hajtson, mert egyik utasának elfolyt a magzatvize. Isztambulból tartottak Maliba, de végül csak Máltáig jutottak, ahol a helyi kórházba szállították a nőt, aki a landolás utáni harmadik órában egészséges fiúnak adott életet – írja az AirLive.net.Tavaly a koronavírus-járvány is bonyolította a helyzetet. A lezárás miatt sok nigériai állampolgár rekedt Dubajban, mentesítő gép érkezett értük. Ám eggyel többen szálltak le, mint fel: egy utas ugyanis a fedélzeten adott életet kisfiának –  a hírek szerint mindketten jól vannak.

Színház

Két évvel régebbi az a történet – még a “békeidőkből” – amikor egy színházi előadásba hozott nem várt drámai fordulatot a sors. Pokorny Lia épp a “Dolgok, amikért érdemes élni” című darabot játszotta, amikor egy házaspár mindenkit felállított a sorban, és elhagyták a termet. “A hölgy kedvesen mentegetőzött: bocsánat, elfolyt a magzatvíz. Próbált megnyugtatni, hogy nem az első gyerek, már rutinosak. Ez egy improvizációs előadás, de erre még én sem számítottam. Nagyon drukkoltam nekik. Kinyomoztuk, kik ők, és kiderült, még akkor este megszületett a baba” – mondta a Borsnak Pokorny Lia.”Hallottuk, hogy mennyire jó ez a darab, nem akartuk kihagyni. Az orvosommal még viccelődtünk is, mi lesz, ha pont akkor, 2-án indul be a szülés. Azt mondta, semmi gond, aznap ügyeletes – mesélte ugyanitt Judit, az anyuka. – Háromnegyed nyolc körül jöttünk el, és tíz óra tizennégy perckor megszületett a második kislányunk. Ez egy filmbe illő történet.”

A darab producere, Bereczki Zoltán meghívta a párt egy következő előadásra, így talán azóta végignézték a darabot.