Terhesség

Rohamos szülés: mit kell tudni róla?

Mindannyian hallottunk már olyan szüléstörténetet, amikor a vajúdás nagyon rövid ideig tart, sőt olyat is, amikor a kórházba vezető úton, a kocsiban születik meg a baba. Ezt rohamos szülésnek nevezzünk.
2021. Március 10.
Rohamos szülés: mit kell tudni róla? (fotó: Getty Images)

Rohamos vagy viharos szülésnek nevezzük, amikor a vajúdás nagyon rövid ideig, maga a szülés teljes folyamata kevesebb mint három óra hosszáig tart. Persze 3 óra vajúdás sem kis feladat, de a szülések valahol 3 óra és 30 óra között vannak első szülésnél és többedik szülésnél 3-15 óra között. Ez elég tág időintervallum, nagy egyéni eltérésekkel, de az biztos, hogy a rohamos szülés kevesebb mint 3 óra hosszú.

A vajúdás korai szakaszában enyhe, szabálytalan összehúzódások a jellemzőek, amik egy idő után rendeződnek, erősebbek lesznek. Ez az egyre erősödő és egyre hosszabb fájások, kontrakciók időszaka sok-sok óráig is eltarthat, mire a kitolás bekövetkezik.

A rohamos szülésnél mindez szinte egyik pillanatról a másikra következik be, nem tart hosszú órákon át, az összehúzódások ahogy megkezdődnek szinte azonnal felgyorsulnak és nem torpannak meg, nem állnak le.

Ez elsőre elég jól hangzik, de azért a való életben meglehetősen ijesztő is lehet, főleg első vajúdáskor. A kismama és partnere azt tapasztalhatja, hogy a vajúdás épp csak elkezdődött, de már nagyon is benne vannak a folyamatban, a kórház pedig ehhez a gyorsasághoz képest messze van.

Jó lenne előre tudni, hogy ki számíthat rohamos szülésre, de ez szinte megjósolhatatlan. Legalábbis első szülőknél. Azt ugyanis megfigyelték, hogy akik már egyszer rohamos gyorsasággal vajúdtak, azok nagyobb valószínűséggel hasonlóan gyors vajúdásra számíthatnak legközelebb is. Azoknál a nőknél is gyakoribb a rohamos szülés, akik a méhlepény idő előtt válik le.

Kockázati tényező lehet továbbá:

  • krónikus magas vérnyomás
  • meddőségi kezelések
  • vajúdás megindítása prosztaglandinnal
  • ha a méhen belüli növekedés feltétele korlátozott
  • ha a magzat kis súlyú

Milyen szövődményei lehetnek a rohamos szülésnek?

A legtöbb esetben nincsenek komplikációk vagy jelentős problémák, de néha előfordulhatnak nehézségek a rohamos, túl gyors szülésnek köszönhetően. A teljesség igénye nélkül ezek a komplikációk az alábbiak lehetnek:

  • vérzés, súlyos vérzés a hüvelyből vagy a méhből
  • méhnyak vagy a hüvelyi szövetek szakadása, repedése
  • sokk
  • gátrepedés, gátszakadás

A rohamos szülés során előfordulhat, hogy a magzat túl sok magzatvizet nyel, illetve a fertőződés kockázata is nőhet. Ezeknek a szövődményeknek a kockázata kicsi, de néha megtörténik.A rohamos szülés kicsit ijesztő lehet, főként, ha valaki sosem hallott róla. Célszerű erre is felkészülni, mással nem nagyon tudunk, mint információszerzéssel, de ha ennyit megteszünk, akkor adott esetben talán nem rémülünk meg annyira a vajúdás gyorsaságától.(Cikk forrása: healthline.com)