Terhesség

Egy új tanulmány szerint az epidurális érzéstelenítés jelentősen csökkenti a szülési komplikációkat

Az epidurális érzéstelenítés nagyon megosztó téma: vannak, aki szerint több kockázata is van a beavatkozásnak, míg mások elképzelni sem tudják a vajúdást fájdalomcsillapítás nélkül. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban több előnye lehet, mint hátránya.
2024. Június 11.
vajúdás
Kép: Getty Images

A The BMJ című szaklapban megjelent tanulmány szerint az epidurális érzéstelenítés a szülés alatt nem csak a fájdalmat csökkenti, hanem biztonságosabbá is teheti a szülést.  A tanulmány szerint az epidurális érzéstelenítés ugyanis csökkentheti a szervi elégtelenség, a preeklampszia/eklampszia és a szülészeti sokk, valamint az anyai halálozás kockázatát, továbbá segít ellazítani az izmokat, ami így kevésbé terheli a szervezetet a szülés során.

A kutatás során több mint 650 ezer, 2007 és 2019 között Skóciában vajúdó, hüvelyi úton vagy nem tervezett császármetszéssel szülő anya adatait elemezték.  A kutatásba bevont nők 22%-a kapott epidurális érzéstelenítést. Az összes esetet figyelembe véve több mint 2400-an tapasztaltak súlyos szövődményeket, köztük légzési nehézségeket, aneurizmát, szívelégtelenséget a szülés alatt vagy az azt követő hetekben.

A kutatás eredményei szerint a vajúdás alatti epidurális kezelés 35 százalékkal csökkentette a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát a szüléstől számított hat héten belül, és 54 százalékkal csökkentette a kritikus ellátást igénylő szövődmények kockázatát. Különösen hatékonynak bizonyult a kezelés a koraszülések esetében.

Matthew Casavant, a South Lake Szülészet és Nőgyógyászat alapító orvosa elmondta, hogy „A fájdalomcsillapítás előnyei túlmutatnak a kényelmen. Megfigyeltem például, hogy az epidurális műtéten átesett anyáknál gyakran kevesebbszer fordul elő magas vérnyomás-emelkedés és kevesebb a fizikai stressz, ami csökkentheti az olyan szövődmények valószínűségét, mint a preeklampszia.”

(mother.ly)