Terhesség

Fotósorozat: Ilyen az epidurális érzéstelenítés közelről

Az amerikai filmekben gyakran látunk olyan jeleneteket, melyekben a vajúdó, nagy fájdalommal küzdő nők, érzéstelenítés után kiabálnak. Akik még nem hoztak világra gyermeket, tudják ugyan, hogy létezik az epidurális érzéstelenítés szüléskor, de arról, hogy pontosan mi az, és mire lehet számítani, ha beadták, már kevésbé vannak információik. Most nemcsak ezeket mondjuk el, de képeket is hoztunk a folyamatról.
2023. Április 05.
epidurális érzéstelenítés
(Fotó: GEtty Images)

Az epidurális érzéstelenítés (EDA) a gerincközeli érzéstelenítések egy fajtája. Az eljárás alatt egy behelyezett kanülön keresztül folyamatos – vagy többszöri – gyógyszerbeadás történik az úgynevezett epidurális térbe. Az érzéstelenítés hatása körülbelül 10-15 perc után érezhető. Hogy mit is “kell” ilyenkor tapasztalnunk? Nos, epidurális érzéstelenítés következtében az alsó testfélen érzéskiesés alakul ki. 

Az eljárás fő célja az érzéstelenítés és a fájdalomcsillapítás. Legtöbbször vajúdás és műtétek esetében alkalmazzák.

Mi történik pontosan?

  • Biztosítják a vénát.
  • Infúzió formájában megtörténik a folyadékpótlás.
  • Felhelyezik a rutin monitorizálási eszközöket (vérnyomásmérő, EKG, pulzoximéter).
  • A beteget felültetik, lemossák fertőtlenítőszerrel a hátát. 
  • A bőr alá helyi érzéstelenítő gyógyszert adnak.
  • A csigolyanyúlványok között elhaladva egy tűvel megkeresik az epidurális teret, egy vékony műanyag kanült vezetnek ide. A kanül bőrön kívül eső részét kötszerrel rögzítik a háthoz, míg a gyógyszeradagoló részt a vállhoz erősítik.

Nem ugyanaz!

Az epidurális érzéstelenítés és a spinális érzéstelenítés nem ugyanaz. Spinális eljárás esetében az egyszeri gyógyszerbeadást követően kb. 4-6 órán keresztül érzés- és mozgáskiesés alakul ki. És kanült sem helyeznek be.

Az epidurális és spinális érzéstelenítés együttesen is alkalmazható, ilyenkor a fájdalom szinte azonnal megszűnik. Viszont kevesebb hatóanyag befecskendezése is elegendő.  Kórháztól függő lehet, hogy külön kell-e jelezni (természetes szülés esetében!) az EDA, vagy az EDA és a spinális érzéstelenítés együttes lehetőségét. Természetes szülésnél az is számít, hogy a vajúdás milyen szakaszában érkezik be a kismama a kórházba, egy bizonyos idő után ez a fájdalomcsillapítási módszer már nem kérhető.

epidurális érzéstelenítés
6 fotó megtekintése