Terhesség

A sikertelen terhességek megemelik az infarktus kockázatát

Minden egyes sikertelen terhesség 40 százalékkal emeli az infarktus valószínűségét, két sikertelen terhesség az esélyt négyszeresére növeli. Egyetlen halvaszülés 3,5-szeresére növeli a betegség gyakoriságát, számol be a Heart december elsejei száma.
2012. Szeptember 20.

Német kutatók 11.500 olyan édesanya adatait elemezték, akik legalább egyszer voltak terhesek. Közülük minden negyediknek volt legalább egy elhalt terhessége, 18 százalékuknak a 24 hét előtt, 2 százalékuknak ennél idősebb korú terhességekben (ez utóbbit nevezik halvaszülésnek).

A tízéves utánkövetési időszakban 82 nőnek lett infarktusa, 112-nek agyvérzése. Az agyvérzéses nőknek nem volt elhalt terhességük. Az infarktus esélyei ugyan csökkentek, mikor a vizsgált csoportokban figyelembe vették a dohányzást, a túlsúlyt és az alkoholfogyasztást, amelyek mindkét megbetegedés valószínűségét emelik, ám a kockázat így is 5-szöröse volt a normálisnak.

Szélütés”Az elhalt terhességek és a spontán vetélések megemelik az infarktus valószínűségét” – foglalják össze eredményeiket a szerzők, Elham Kharazmi, Laure Dossus, Sabine Rohrmann és Rudolf Kaaks, akik a németországi Rákkutató Központ munkatársai. “Az ismétlődő vetélések és a halvaszülés jelentős kockázati tényezői az infarktusnak, fontos ezen hölgyek rendszeres ellenőrzése és a többi kockázati tényező minimálisra szorítása” – teszik hozzá.

Dr. Suzanne Steinbaum, aki a New York-i Lenox Hill Hospitaban dolgozó szakértő és a Amerikai Kardiológusok Szövetségének (American Heart Association) szóvivője, egyetért a megfigyelésekkel. ” Úgy tűnik, a nők szívbetegségének hajlamát másként kell meghatározni, mint a férfiakét” – nyilatkozta független szakértőként a szóvivő. ” A hagyományos kockázatbecslések gyakran alulbecsülték a nők szívinfarktusának valószínűségét” – teszi hozzá.

“Minden ötödik terhesség sikertelen. Sajnos sokan nem edzik testüket, gyakori a cukorbetegség és a magas vérnyomás, melyek szintén emelik az infarktus valószínűségét. Három sikertelen terhesség esetén a nők általában túlsúlyosak is, ami szintén az infarktus rizikotényezője” – teszi hozzá a szakember.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress