Terhesség

A terhesség előtti túlsúly cerebrális parézist okozhat

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az, ha egy nő a terhessége előtt túlsúlyos vagy elhízott, megnövelheti az esélyét annak, hogy a gyermeke cerebrális parézissel fog világra jönni.
2016. Szeptember 13.

Amint azt a kutatást vezető Ingeborg Forthun, a norvégiai Bergen Egyetem doktorandusza megjegyezte, noha az arány, amennyivel megnő a cerebrális parézis esélye a túlsúlyos nőknél, igen magasnak tűnhet, fontos tudni, hogy a betegség előfordulása szerencsére még így is elég ritka, az Egyesült Államokban minden 323. csecsemőt érinti.

A cerebrális parézist agykárosodás vagy az agy abnormális fejlődése okozza, és elsősorban mozgásszervi károsodással jár együtt, de kihat a látásra, hallásra, tanulási képességekre is. A mostani kutatás során Forthun és csapata közel 189 000 norvég és dán gyerek adatait nézte át, mely során az anyákat terhességük előtti súlyuk alapján öt csoportba sorolták: alacsony súlyúak, a normál súly alsó tartományába esők, a normál súly felső tartományába esők, túlsúlyosak és elhízottak.

A vizsgált esetek közül 390 alkalommal dokumentáltak cerebrális parézist, és az adatokból az derült ki, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél az anya a terhesség előtt a normál súly felső tartományába esett, 40 százalékkal nőtt meg a betegség kockázata. A szakemberek hozzátették, hogy a túlsúly számos komplikációt tud okozni a várandós nőknél, például terhességi cukorbetegséget vagy különféle születési komplikációkat, ami azzal magyarázható, hogy esetükben a zsírszövetekben megnő a gyulladás veszélye.

Amint arra a Pediatrics című lapban közzétett tanulmány szerzői felhívták a figyelmet, a fentiek figyelembe vételével különösen fontos, hogy a gyermekvállalásra készülő nők mindent megtegyenek azért, hogy egészséges testsúlyúak legyenek, mert aki normál súllyal vág bele a terhességbe, az nem csak a saját, de a gyermeke egészségéért is sokat tesz.

Forrás: Medipress