Terhesség

A terv szerint a nőgyógyászok továbbra is elláthatnák a magánbetegeket az állami kórházakban

Több ezer orvos tiltakozott a kényszerkirendelés és a másodállás szigorítása ellen, ezért a kormány az orvosi kamarával egyeztet.
2020. November 23.
A terv szerint a nőgyógyászok továbbra is elláthatnák a magánbetegeket az állami kórházakban (fotó: Getty Images)

Több mint egy hónapja fogadta el a parlament az orvosok munkaviszonyát megreformáló egészségügyi szolgálati törvényt. A jogszabály szerint lehetővé válik az orvosok kényszerkirendelése és a másodállás lehetőségét szigorítanák. Több ezer orvos tiltakozott a szigorító jogszabály ellen, ezért a kormány a parlamenti szavazás óta az orvosi kamarával egyeztet – írja a 444.hu.

Az RTL Klub Híradója szerint az álláspontok közeledtek, a kamara szerint aggályos, hogy a nőgyógyászoknak a tervek szerint beleírtak egy kiskaput a végrehajtási rendelet szövegébe: ők továbbra is elláthatnák a magánbetegeiket az állami kórházakban.

Rékassy Balázs egészségügyi menedzser nyilatkozott az RTL Híradójának, szerinte ez “etikailag, morálisan, és az egész szakma szempontjából” elfogadhatatlan és így a hálapénzt sem lehet kiiktatni a rendszerből. Az orvosi kamara szerint a kormányoldal “népesedéspolitikai-családvédelmi okokból” ragaszkodik ahhoz, hogy kivételezzenek a szülész-nőgyógyászokkal.

Forrás: 444.hu