Terhesség

A világ leggazdagabb embere a kengurumódszer támogatója

Carlos Slim, a mexikói milliárdos számtalan kezdeményezést támogat a kultúra, a tudomány és az egészségügy terén. Idén a kolumbiai Kangaroo Foundation kapta meg a Carlos Slim-díjat.
2012. Február 20.

Már a hetvenes években fény derült arra, hogy a koraszülötteknek nagyobb a túlélési esélyük, ha nem inkubátorban fekszenek, hanem édesanyjuk meztelen bőrének melegét és biztonságát élvezik. A módszert eleinte kényszerből alkalmazták egy kolumbiai kórházban, de hamar fény derült arra, hogy valójában ez a hatékonyabb megoldás. Ma már a WHO által elismert gyógyító eljárásként számtalan ország szülészeti ellátásában alkalmazzák. A Carlos Slim Alapítvány szakértői szerint az olcsó és könnyen kivitelezhető módszer újszülöttek millióinak életét mentheti meg.

A módszert Edgar Ray és Harold Martinez fejlesztette ki. Az édesanyja testközelségét élvező koraszülött életkilátásai azért javulnak, mert az anya természetes testhője melegen tartja, csökken a koraszülötteket veszélyeztető fertőzések előfordulása, és hamarabb megkezdődhet a szoptatás, ami maga is életmentő lehet. A kengurumódszer hatékonyságát az utóbbi évtizedekben rengeteg tanulmány igazolta. Kiderült, hogy a fejlődő országokban felére csökken a koraszülöttek halálozási rátája, ha ezt a gondozási módot alkalmazzák.

A kengurumódszert szintén támogató Bill Gates Alapítvány honlapján ez olvasható: A módszer annyira biztonságos, olcsó és hatékony, hogy az egész világon el kellene terjednie, mind a koraszülött, mind az időre született csecsemők gondozásában.

Legutóbb a német négyes ikrekről szóló cikkben láthattál kengurus gondozást. Olvasd el még egyszer!