Terhesség

Aki házas, kevesebbet iszik?

Egy a Virginia Egyetemen végzett vizsgálat szerint a házas vagy kapcsolatban élő emberek kevesebbet és ritkábban isznak, míg a szinglik jellemzően gyakrabban fogyasztanak alkoholt és akkor is nagyobb mennyiséget.
2016. Augusztus 15.

A Journal of Family Psychology című lapban közzétett kutatást vezető Diana Dinescu és munkatársai 2425 azonos nemű ikerpárt kísértek figyelemmel, akik közül 1618 pár nőkből állt, 807 pár pedig férfiakból. Valamennyien nyilatkoztak a családi állapotukról, vagyis arról, hogy házasok, elváltak, özvegyek, különélők, soha nem voltak még házasok vagy partnerrel együtt élők. Arról is beszámoltak, mennyi alkoholt fogyasztanak és azt milyen gyakran teszik.

A szakemberek minden adatot összevetve azt találták, hogy az ikerpárok közül azok, akik házasok voltak vagy valakivel együtt éltek kevesebbet és ritkábban ittak, mint azok, akik egyedül éltek vagy elváltak. A kutatás azt is kimutatta, hogy azok, akik házasság nélkül éltek együtt, a házasokhoz képest gyakrabban ittak, de a szinglikhez, özvegyekhez és elváltakhoz képest még mindig ritkábban, illetve, hogy a kapcsolatban élő férfiak alkalmanként kevesebbet ittak, mint a házas férfiak, míg a kapcsolatban élő nők egy alkalommal nagyjából ugyanannyi alkoholt fogyasztottak, mint a férjezettek.

Mindebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy ha egy kapcsolat véget ér, az emberek hajlamosabbak nagyobb mennyiségű alkoholt inni, de az ivás gyakorisága nem feltétlenül nő meg.

Amint arra Dinescu felhívta a figyelmet, fontos, hogy az ivás mennyiségét és gyakoriságát külön nézzük, hiszen a mostani vizsgálatból is kiderült, hogy például az elkötelezett kapcsolatban élőknél az ivás gyakorisága visszaesik, ám a mennyiség megnő, amint valakinek egy kapcsolata véget ér. Mindenesetre az szembetűnő, hogy a komoly kapcsolat pozitív hatással van az alkoholfogyasztás terén az emberekre, ami talán azzal is magyarázható, hogy ilyenkor a felek egymásra is visszatartó erőt gyakorolnak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az ellentétek vonzzák egymást, kivéve párkapcsolatban
  • Élettársi kapcsolat vagy inkább házasság?
  • Párkapcsolat: már a 3. évben várható a válság
  • Forrás: Medipress