Terhesség

Alacsony trombocitaszám terhesség alatt – kell aggódni?

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamát. Ezek közé tartozik, ha a vérlemezkék, trombociták mennyisége a normálisnál alacsonyabb.
2018. Április 29.
A vérvizsgálat során a vérlemezkék mennyiségét is ellenőrzik

“A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. A csontvelőben képződő nagy sejtek (megakariocyták) plazmájából fűződnek le és különböző enzimeket tárolnak, főleg a véralvadás elindítását segítőket” – magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője. “Képesek egymással összekapcsolódni és odatapadni a sérült erek felszínéhez, ily módon dugót képeznek az érsérülés helyén, ezzel elindítják a véralvadást.”

Ebből kiindulva, a trombocitáknak mind a túl magas, mind a túl alacsony száma, vagy a nem megfelelő működőképessége komoly betegséget okozhat: az előbbinél fokozódhat a véralvadás és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám terhesség során

A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták mennyiségét is ellenőrzik. Normál értéke 140-440 G/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez szám lecsökken, mely megijesztheti a kismamákat. Többnyire csak kis mértékben csökken a trombocitaszám és vérzékenységet sem okoz. Ez a gestacios thrombocytopenia, mely egy jóindulatú állapot, és csak rendszeres ellenőrzést igényel a terhesgondozás során. Fontos az elkülönítése a többi vérlemezkeszám-csökkenéssel járó kórképtől, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelhet. Ezen utóbbiak hátterében több ok is húzódhat: terhességi hipertónia, a terhességhez társuló súlyos állapot, HELLP szindróma, vagy a már korábban is fennálló ITP (immun trombocitopénia) aktiválódása, esetleg más autoimmun és hematológiai betegségek.

Fontos azt is tudni, hogy trombózis megelőzésére alkalmazott heparinkészítmények (LMWH) ritkán ugyan, de szintén okozhatnak vérlemezkeszám csökkenést – ez a HIT-k nevezett (Heparin Indukálta Thrombocytopaenia) súlyos vérzékenységet okozó állapot.

Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (hüvelyi szülés vagy császármetszés), ugyanis előfordul, hogy a kisbaba vérlemezke száma is csökken az anyáéval együtt.

Mit lehet tenni?

Legfontosabb a várandósság során, a rendszeres terhesgondozáson való részvétel, mert ott rendszeres vérkép-, vizelet- és vérnyomás- ellenőrző vizsgálat történik. “Fontos a kismama gondossága is, hogy a bőrön megjelenő elváltozásait (gombostűfejnyi, tűszúrásnyi piros pöttyök megjelenése elsősorban a bokánál, esetleg kék foltok, vagy piros foltok észrevétele a bőrén, továbbá bármilyen vérzés észlelése) észrevegye és időben jelezze az orvosának” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

A gyógyszeres kezelés attól függ, hogy mi okozta a trombocitaszám csökkenését, és milyen mértékben csökkent a mennyisége. Bizonyos esetekben ugyanis szteroidot, immunglobulint és trombocita szuszpenziót is kapnia kell a kismamának.

Forrás: Trombózisközpont

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Trombózisközpont