Terhesség

Annak is jár az ingyen oltás, aki babát tervez

Hamarosan kezdődik az influenzaszezon, így érdemes a következő hetekben beadatani az influenza elleni védőoltást. Kinek jár ingyenesen az oltás?
2018. November 11.
Sokan kaphatnak ingyen védőoltást

Az influenza elleni védekezés egyik legfontosabb tényezője a védőoltás, mely nemcsak annak a rizikóját csökkenti, hogy elkapjuk a betegséget, de az esetleges szövődmények kialakulásának esélyét és azok súlyosságát is. A szakemberek éppen ezért mindenkinek javasolják a védőoltás beadatását. Bizonyos csoportoknál azonban fokozott a kockázat, így a számukra ingyenesen biztosítják a védőoltást. Az ÁNTSZ oldalán olvasható tájékoztató szerint idén is mintegy 1,3 millió vakcina áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére.

Ki kaphat ingyenesen oltást?

A felnőttek közül ingyenesen kaphatnak védőoltást többek között a 60 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők (pl. asztmás betegek, cukorbetegek, daganatos betegséggel küzdők), az egészségügyi dolgozók. Mivel az influenza a várandós anyákra fokozott veszélyt jelent, hiszen akár a magzatot is károsíthatja, a kismamák is térítésmentesen kérhetik az oltást, mint ahogy azok a nők is, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik.

A 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb kisbabák és kisgyerekek közül a krónikus betegségben szenvedők, a vesebetegek, cukorbetegek, hosszas kórházi ápolásra szorulók kaphatnak ingyenes védőoltást.

Az ÁNTSZ oldalán olvasható a teljes lista azokról, akik számára ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Ezt is érdemes elolvasni: