Terhesség

Asztmát is okozhat a terhesség alatt szedett gyomorégés elleni gyógyszer?

A terhesség alatt szedett gyomorégés elleni szerek növelhetik annak rizikóját, hogy a gyereknél asztma alakuljon ki.
2018. Január 28.
A gyógyszerszedést beszéljük meg az orvosunkkal!

A terhesség alatti gyomorégés az egyik leggyakoribb panasz, különösen a harmadik trimeszterben szenvedhet tőle a kismamák közel 80 százaléka. Egy nemrég publikált kutatás eredményei szerint a gyomorégés enyhítésére szedett gyógyszerek növelhetik a gyermekeknél kialakuló asztma rizikóját.

A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerzői nyolc korábbi kutatás eredményeit vetették össze, és közel 1,6 millió résztvevő adatait elemezték. Úgy találták, hogy a gyomorégés elleni szereket rendszeresen szedőknek 45 százalékkal nagyobb eséllyel lett asztmás gyermeke, mint azoknak, akik egyáltalán nem szedtek ilyen gyógyszereket. A gyomorégésre a leggyakrabban a protonpumpa gátlók, illetve a hisztamin-2-receptor antagonisták csoportjában tartozó gyógyszereket írják fel, és a megnövekedett kockázat mindkettőnél jelentkezett.

Mivel várandós kismamákon tilos bármilyen kontrollált kísérletet végezni, azt nem tudják, hogy pontosan mi az összefüggés a gyógyszerek és a későbbi asztma között: lehet, hogy a gyógyszer-hatóanyagok hatnak a magzatra, de az is előfordulhat, hogy nem annyira a gyógyszer, mint inkább a gyomorégés maga növeli a probléma rizikóját.

“Bár az eredményeink körül sok a bizonytalanság, a kismamáknak érdemes óvatosan bánni ezekkel a gyógyszerekkel, és más módszereket előnyben részesíteni a gyomorégés enyhítésére” – mondta dr. Huahao Shen, a kutatás vezető szerzője. Társa, dr. Bronwyn Brew pedig hangsúlyozta, sokkal fontosabb azokra a tényezőkre koncentrálni, melyek bizonyítottan növelik az asztma rizikóját. Ezek közé tartozik például a várandósság alatti dohányzás, a passzív dohányzás (mely a kismamát vagy a kisgyereket érinti), a túlsúly és a terhesség alatti stressz.

Mit ehetsz, ihatsz a gyomorégés ellen, ha nem szeretnél gyógyszereket szedni?

  • A gyömbér az egyik legnépszerűbb gyomorégés és hányinger elleni szer a kismamáknak, ihatod tea formájában, de szopogathasz gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is.
  • Sokan esküsznek a gyomornyugtató, emésztést javító borsmentateára.
  • Kipróbálhatod a tejet, a joghurtot vagy a kefirt is, ezek azonnal enyhíthetik a gyomorégést.
  • A természetes enzimekben gazdag gyümölcsök, például az ananász, az avokádó vagy a banán is javíthatják az emésztést.
  • A citromos vagy almaecetes víz is enyhítheti a gyomorégés tüneteit.

Forrás: Reuters/Babaszoba.hu

További cikkeink: