Terhesség

Gyomorfájás a terhesség alatt

Bizonyos fájdalmak, például a hátfájás sajnos hozzátartoznak a terhességhez. De bizonyos testrészek fájdalma aggodalmat kelthet a várandós anyában, a legrosszabbtól tartva.
2021. Augusztus 03.
Gyomorfájás a terhesség alatt (fotó:Getty Images)

Bár nincs két egyforma terhesség, a kilenc hónap alatt időről időre számíthatsz problémára a gyomor-hasi-bél régióban, gondolj csak arra, hogy a béltraktus összezsúfolódik egy pici helyre, de azt várjuk, hogy ugyanúgy működjön. Attól függően, hogy a terhességed melyik szakaszában vagy, a gyomorfájás lehet kellemetlen, más esetekben pedig aggodalomra adhat okot.

Gyomorfájás az első trimeszterben

Az első trimeszterben nagyon valószínű, hogy émelygést tapasztalsz, és ennek jó oka van: a hormonok. “A hormonszinted változik, és a progeszteron hormon, néhány fontos változást okoz a szervezetedben” – mondta Dr. Lauren Demosthenes, szülész-nőgyógyász, a Rompernek. “A progeszteron ellazítja a bélrendszeredet és a nyelőcsövedet, ami aztán lehetővé teszi, hogy a gyomrodból a sav a nyelőcsövedbe visszaáramoljon, ami gyomorégést okoz”. Az emésztés lelassul, puffadás, fokozott gázképződés, székrekedés lehet jellemző.Ezek teljesen normális kísérő jelenségei a terhességnek és a hormonális változásoknak tudható be. Sajnos azonban gyomorfájás tapasztalható méhen kívüli terhesség során is. Szerencsére nem fordul elő gyakran, de ha a fájdalom nem múlik, akkor jobb, ha orvoshoz fordulunk, aki ultrahangvizsgálattal megbizonyosodhat arról, hogy az embrió a helyén van, a méhben.

Hogyan kezeljük a gyomorfájást az első trimeszterben?

Lassan együnk, többször naponta és kisebb adagokat. Picit emeljük meg a fejünket alváskor, és ne feküdjünk le közvetlenül evés után. Savlekötőt is bevethetünk, de előtte érdemes beszélni az orvosunkkal. A gyomorégés a terhesség alatt végig jelen lehet.

Gyomorfájás a második trimeszterben

Szerencsére a méhen kívüli terhesség kockázata elmúlt, amint a második trimeszterbe léptél. De ha az első trimeszterben gyomorégésed volt, akkor Dr. Sharon Smith, szülész-nőgyógyász szerint van rá esély, hogy a második trimeszterben ez folytatódik. “A második trimeszterben a savas reflux még mindig okozhat fájdalmat, kellemetlenséget” – mondja Dr. Smith. “A terhesség előrehaladtával a méh felnyomja a gyomrot, így a hormonális hatás mellett, ez a hatás is jelentkezik.”Lehet, hogy nem a savas reflux az egyetlen oka a kellemetlen érzéseknek, ritkábban az epehólyag is okozhat hasonló tüneteket. Az epehólyaggal kapcsolatos problémák a gyomorfájdalom mellett hányást, hányingert és lázat is okozhatnak. Az ultrahangvizsgálat általában nagyon hasznos a probléma kiderítésében.

Hogyan kezeljük a gyomorfájást a második trimeszterben?

Ha savas refluxszal küzdesz, kerüld a szénsavas italokat, a koffeint és egyél rostban gazdagon, igyál sok folyadékot (elsősorban vizet).

Gyomorfájdalom a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben végre úgy érezheted, hogy a célegyenesben van. A helyzet az, hogy a terhesség második felében a gyomorfájás oka lehet reflux, epehólyagbetegség vagy a preeklampszia jele is lehet – mondta Dr. Kim Langdon, szülész-nőgyógyász a Rompernek. A preeklampszia okozta fájdalom jellemzője, hogy folyamatos, nem múlik el, az epehólyag okozta fájdalom pedig inkább a jobb oldalon jelentkezik, hányingerrel, hányással. A preeklampszia továbbá fejfájással, arc-és kézduzzanattal, látászavarokkal is járhat.

Hogyan kezeljük a gyomorfájást a harmadik trimeszterben?

Ha a preeklampszia tünetei közül néhányat észlelsz, azonnal orvoshoz kell fordulnod.

Ha a savas reflux a ludas, kerüld a zsíros és savas ételek fogyasztását. Evés után inkább ücsörögj és ne feküdj le azonnal.(Cikk forrása: romper.com)