Terhesség

Az EP megszavazta, hogy legalább 10 nap apasági szabadság járjon

Az Európai Parlament megszavazta, hogy legalább tíz munkanap járjon az apáknak gyermekük megszületése esetén.
2019. Április 05.
 Legalább 10 nap apasági szabadság jár

A brüsszeli plenáris ülésen 490:82 arányban megszavazott csomagot már a másik uniós társjogalkotó szerv, a tagállami kormányok tanácsa is elfogadta informálisan – írja az Index.

Így minden apának joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyereke születésének, örökbefogadásának időszakában vagy halvaszületés esetén. A szabadság alatt a betegszabadság idején járó bért kell kapnia. Az EP továbbá két hónapnyi fizetett és át nem ruházható szülői szabadsággal is kiegészítette a jogszabályt. Ez mindkét szülőnek alanyi jogon jár.

Az egyes tagállamok maguk határozzák majd meg a szülői szabadság minimális ideje alatt járó bérek vagy juttatások mértékét, de ezeket úgy kell megállapítani, hogy a jobban kereső szülőnek is módja legyen szabadságot kivenni.

Évente öt napot kell adni a rokonukat személyesen gondozó, valamint a súlyosan beteg vagy életkora miatt gondozásra szoruló személyt ellátó munkaerő számára, ez lesz a gondozói szabadság.

A dolgozó szülők és gondozók kérhetik majd, hogy rugalmas munkarend szerint, például távmunkában dolgozhassanak. A munkavállalónak pedig az elbírálásakor nem pusztán saját erőforrásait és működési kapacitását kell mérlegelnie, hanem a fogyatékos, súlyosan beteg gyermek szülei, vagy az egyedülálló szülők esetében felmerülő extra igényeket is.

A tagállamoknak három évük van arra, hogy az irányelvet saját jogrendjükbe illesszék.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu