Terhesség

Babaváróhitel: ilyen feltételekre számíthat, aki most adja be az igénylést

A járvány ellenére a babaváró hitel továbbra is népszerű.
2021. Február 01.
Babaváróhitel: ilyen feltételekre számíthat, aki most adja be az igénylést (fotó: Getty Images)

A babaváró hitel továbbra is népszerű: 2020 áprilisa óta havonta 50 milliárd forint körüli összeget folyósítanak belőle a hitelintézetek. Most azok is jól járnak, akiknek az igénylést követő öt évben nem születik gyerekük vagy elválnak, az őket sújtó büntetést meghatározó referenciamutató ugyanis csökkent – írja a hvg.hu.

Érdemes lehet számolni azzal is, hogy nem teljesen úgy alakul minden, mint előre elterveztük. A kamattámogatást elveszítheti az igénylő, ha a házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke, vagy ha az igénylők a futamidő alatt elválnak.

Ekkor lesz fontos szerepe a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamatnak, mely meghatározza, hogy mennyivel kell többet visszafizetni az eredetileg tervezettnél. Az aktuális referenciaértéket az Államadósság Kezelő Központ teszi közzé havonta, a januárban közzétett, így februártól érvényes érték 1,59 százalék.

Ha az igénylő párnak nem születik gyermeke az első öt évben, akkor az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összege a Bank360.hu kalkulációi alapján 1,83 millió forint lesz, a havi törlesztőrészlet pedig akár 25 ezer forinttal is megemelkedhet.

“Ha az igénylő pár a teljes futamidő alatt ki tudja használni a kamatmentességet – ehhez egy gyermeknek kell megszületnie az igénylést követő 5 évben -, akkor a babaváró hitelnél nem találnak kedvezőbb hitelkonstrukciót” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője a hvg.hu-val.

Ebben az esetben ugyanis a tőketartozáson felül csak a kezességvállalás díját kell kifizetni, ez 20 év alatt 528 ezer forint. Ha pedig az igényléstől számítva több gyermeket is vállalnak, akkor igénybe vehetik a gyermekvállalási támogatást: a második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát vállalja át az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást.

Az esetleges hátrányok ellenére a kölcsön rendkívül népszerű a fiatal házasok körében. A támogatás másfél éve indult, ezért annak eredményeiről még korai lenne beszélni, de az tény, hogy a születésszám a 2019-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal nőtt 2020. január és szeptember között – írja a hvg.hu.

Forrás: HVG.hu