Terhesség

Császármetszés: mi történik a műtét alatt?

Császármetszés történhet tervezetten és előre nem látható okok miatt is. Ha tudjuk, hogyan zajlik a műtét, mi a folyamat, akkor fel tudunk készülni erre a kimenetelre is.
2021. Szeptember 01.
Császármetszés: mi történik a műtét alatt? (fotó: Getty Images)

Lássuk, mi történik a műtőben.

Leggyakrabban spinális, vagyis gerincközeli érzéstelenítést adnak a kismamának császármetszésnél. Ehhez először is fel kell ülni a műtőasztalra, ahol kissé előre hajolva, domború cicahátat kell formálni, hogy be tudják adni az érzéstelenítő injekciót. Eközben fontos a mozdulatlanság.

Ezután a kismamát hanyatt fekvő helyzetbe teszik és a műtéti területet egy drapériával, lepedővel különítik el, így a kismama nem lát semmit. A hasfal bemetszése a bikinivonal magasságában történik meg, kb. 10 cm hosszan, az ún. Pfannenstiel metszéssel: a bőrt és az az alatti zsírréteget tárják fel. Ez után az alatta lévő hashártya réteg feltárása következik, behatolnak a hashártyaüregbe és az alsó méhszelvényt tárják fel. Az ún. Balfour retractor nevű eszközt helyeznek a méh felszínére, ami védi a húgyhólyagot a sérüléstől. Újabb bemetszés következik, amíg a baba feje látható lesz, ekkor óvatosan behajlítják a baba fejét és a bőrmetszés szintjére emelik, majd a vállak kiemelése következik.

A baba megszületése után a köldökzsinór elszorítása és elvágása után kiemelik a méhlepényt. Ezután csillapítják a vérzést, a méhet visszahelyezik a hasüregbe, eltávolítják a hólyag védelmére használt Balfour-retractort összevarrják a méhet, majd a hasfal rétegeit és végül a bőrt.

A műtét kb. 30-40 percig tart. Az érzéstelenítő hatása a következő órákban fokozatosan elmúlik.

A műtét folyamatát ez a videó szemléletesen mutatja be: