Terhesség

Egyszerűbb lesz az örökbefogadás

Jövő év elejétől egyszerűsödik és gyorsabbá válik több gyermekvédelmi és gyámhatósági eljárás, így az örökbefogadás vagy a támogatások igénylése az állami gondoskodásból kikerülők számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2013. Február 10.

A módosítások értelmében egyszerűbb lesz az örökbefogadás előtti eljárás és az örökbefogadás engedélyezése is. A jelentkezők alkalmasságát az eddigi kettő helyett három évre állapítják meg, és még egy évvel meghosszabbítható lesz. Az örökbefogadást kezdeményező több száz család számára könnyebbé válik az ügyintézés, kevesebb dokumentumot kell majd benyújtaniuk, így csökkennek az adminisztrációs terhek. Ha például a gyermek ugyanahhoz a családhoz kerül tartós nevelésbe, ahol átmeneti nevelésben volt, akkor az érintett szülőnek elég lesz megjelennie a gyámhivatali meghallgatáson, nem kell elhelyezési értekezletet tartani a gyermek gondozási helyének meghatározásához.

Akik házastársuk vagy rokonuk gyermekét szeretnék örökbe fogadni, ezután ingyenes tanácsadáson vehetnek részt, valamint az előírt vizsgálatokért sem kell majd fizetniük.

Az új szabályozás értelmében a hathetesnél fiatalabb csecsemők örökbe adásáról az eddigi tizenöt nap helyett nyolc napon belül kell döntenie a gyámhivatalnak. A nagyobb gyermekek családba fogadását is felgyorsítják, a kérelem benyújtásától számítva szintén nyolc napon belül intézkedniük kell a szükséges vizsgálatokról, és az árvaellátást folyósító szerv is tájékoztatást fog kapni a családba fogadásról. A jövőben kötelezővé teszik a gyámhatóságok számára azt is, hogy ha egy gyermeket családban kívánnak elhelyezni, vagy onnan kivenni, meg kell hallgatniuk a gyermek véleményét is, hiszen az ő életének további alakulásáról van szó.Egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás magyarországi elismerése is.