Terhesség

Elmaradt a baby boom, mindenhol kevesebb gyerek született

Sokan azt jósolták a járvány első időszakában, hogy az összezártság miatt sokkal több gyerek fog születni. Nem így történt, sem idehaza, sem tőlünk nyugatabbra.
2021. Február 08.
Elmaradt a baby boom, mindenhol kevesebb gyerek született (fotó: Getty Images)

Nem lett baby boom, azaz nem született több gyerek a karantén alatti összezártság következtében. Sokan azzal számoltak, hogy valami nagyon hasonló lesz, mint a 2. világháború után, akkor a katonák hazatérése után 9 hónappal megugrott a születések száma.

Az eddigi adatok alapján azonban az látszik, hogy a fejlett országokban nemhogy nőtt volna, de egyenesen csökkent a születések száma decemberben. A KSH adatai alapján decemberben 7,9 százalékkal kevesebb gyerek született mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban. A gazdagabb országok adatai ugyan ebbe az irányba mutatnak – írja a g7.hu.

Egy több nyugat-európai országban elvégzett közvélemény-kutatás eredményei szerint eltérő mértékben bár, de Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is sokan döntöttek a gyerekvállalás halasztása mellett, vagy teljesen meggondolták magukat. Hasonló a helyzet Lengyelországban is, ott is elmaradt a baby boom, sőt, 2003 óta nem született annyira kevés gyerek az országban, mint tavaly. A Rzeczpospolitának nyilatkozó demográfus szerint ennek az lehet az oka, hogy a stressz és a kórházakhoz való hozzáférés bizonytalansága miatt sokan halaszthatták el a gyerekvállalást.

Az, amilyennek a karantént az emberek végül megtapasztalták, nagyon eltér attól, mint amit arról képzeltek, hogy milyen lesz. Sokkal stresszesebb volt a vártnál, és sok embernek nagy változásokkal járt együtt a munkájában, vagy a munkahelye elvesztése formájában. Ez a gyerekvállalás helyett arra ösztönözte az embereket, hogy elhalasszák az ilyen jellegű terveiket a bizonytalanság és az új helyzet miatt- mondta Eva Beaujouan, Bécsi Egyetem demográfusa France24.com-nak.

Azokban a szegény országokban azonban, ahol nehezebb hozzáférni a fogamzásgátlókhoz, megnőtt a születések száma, erre egyébként már tavasszal figyelmeztetett az ENSZ Népesedési Alapja. Az ENSZ becslése alapján a Fülöp-szigeteken 40 százalékkal nőtt a nem kívánt terhességek száma, a Dw.com tudósítása szerint pedig ugyanez a helyzet Indonéziában is.

Forrás: g7.hu