Terhesség

Így hatott a gyermekvállalási kedvre a járvány

Sokan arra számítottak, hogy a koronavírus-járvány miatti karanténintézkedések a születésszám emelkedéséhez vezetnek.
2020. Augusztus 13.
Így hatott a gyermekvállalási kedvre a járvány (fotó: Getty Images)

Az új, még meg sem született generációt a baby zoomer és coronials címkékkel illették, mert sokan számítottak arra, hogy a koronavírus okozta összezártság és karantén a népesedési adatokban is megmutatkozik majd. Magyarországon is elindultak a találgatások.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója alapján a tavalyi év első félévéhez képest a 2020. januártól júniusig tartó időszakban 5,5 százalékkal nőtt a megszületett gyermekek száma. Ha az adatokat lebontjuk hónapokra, akkor azt látjuk, hogy még a karantén előtt, január-februárban 8,8 százalékkal, míg a karantén idején, március-április-májusban 2,3 százalékkal emelkedett, majd júniusban felugrott 8,2 százalékra.

Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének (KSH-NKI) munkatársa a Qubit.hu-nak elmondta, hogy szerinte óvatosan érdemes kezelni ezeket a számokat, mivel egyrészt előzetes adatokról van szó, másrészt a karantén idején az egészségügyi rendszert ért megterhelés miatt akadozhatott az adminisztráció, és emiatt elképzelhető, hogy a karantén idején született csecsemőket később anyakönyvezik. A kutató szerint az adatgyűjtés folyamata és módszerei miatt a következő év augusztusáig nem is lesznek pontos és részletes adatok.

A koronavírus-járvány a meddőségi kezeléseket is megnehezítette. A legtöbb magánklinika és állami intézmény bezárt, és még most is az óvatos nyitás és minél kevesebb személyes jelenlétet igénylő vizsgálatok jellemzik. Kapitány szerint az újszülöttek 80-90 százaléka nem a mesterséges megtermékenyítéshez hasonlóan konkrét orvosi kezelés segítségével születik, hanem például hormonkezeléssel, amelyet nem feltétlenül kellett felfüggeszteni.

A KSH-NKI munkatársa szerint az összes gyermekszám mintegy 2-3 százaléka, körülbelül 2-2500 lombikbébi születik évente, így még ha a számuk a felére is esik vissza, ez mindössze 1 százalékos termékenység-csökkenést jelent.

Összességében tehát a jelenlegi népesedési adatokban érzékelhető, számottevő növekedésnek a koronavírushoz valószínűleg semmi köze, az elsősorban a tehetősebb rétegeket segítő családpolitikai intézkedésekhez, például a babaváró hitelhez annál több.

“Ha ez most beszakad, akkor majd filozofálhatunk, hogy az történt, hogy ennek a népesedéspolitikai csomagnak ilyen hamar kiesett a hatása, vagy az, hogy egyébként nagyon sikeres lett volna, de a koronavírus keresztülhúzta a számításokat” – mondta a kutató a Qubit.hu-nak.

Forrás: Qubit.hu