Teherbeesés

Emelkedik a házasságkötések száma, de nem születik több gyerek

Folytatódott a demográfiai tendencia: a házasságkötések száma tovább emelkedik, ám a születések száma elmarad az egy évvel korábbitól.
2020. Január 27.
Emelkedik a házasságkötések száma, de nem születik több gyerek (fotó: iStock)

Az előzetes adatok szerint 2019 első tizenegy hónapjában a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8%-kal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 0,9%-kal, 341 fővel nőtt 2018. január-novemberhez képest – jelentette a KSH. 2019 novemberében az élveszületések száma 0,7, a halálozásoké 6,7%-kal csökkent 2018 azonos havi értékéhez képest – írja a portfolio.hu.

A házasságkötések száma tovább emelkedik, ami nyilvánvaló összefüggésben van a kormányzat gyerekvállalást ösztönző támogatásaival, mivel ezek gyakran házassághoz kötöttek. tA gyerekvállalási kedv azonban nem változott: az utóbbi néhány hónapban ugyan némiképp emelkedett a születésszám, a teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,48 volt a 2018 első tizenegy hónapjára számított 1,49-hoz képest. E szerint a gyerekvállalási kedv már harmadik éve stabil, de mivel a szülőképes korú nők száma csökken, ezért a születésszám is csökken.

A házasságkötések száma alapján lehetnénk optimisták is a gyerekvállalással kapcsolatban, de a gyerekek közel fele házasságon kívül születik. A portfolio.hu cikke felhívja a figyelmet arra, hogy 2014-2015-ben már láthattunk egy érdemi emelkedést a házasságkötéseknél, és tudjuk, hogy ennek érdemi hatása nem volt a születésszámra. A 2019-es megugrás azonban jóval erőteljesebb, így talán lehet némi hatása a születésszámra. Ha ez így lesz, akkor azt a 2020 második fél évi adatoknak már tükrözniük kell.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Portfolio.hu