Teherbeesés

Orbán szerint ez a kulcs ahhoz, hogy több gyerek szülessen

A miniszterelnök államcélnak, kormányzati feladatnak nevezte az erőteljes demográfiai politika folytatását.
2019. Szeptember 09.

A III. Budapesti Demográfiai Csúcson Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el a fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket – írja a napi.hu.

Ezt a pontot keressük, ezt akarjuk elérni, itt fog átbillenni majd a magyar családtámogatási rendszer, de egyelőre még nem tartunk itt, ehhez még jó néhány év kitartó munkájára lesz szükségünk – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a magyar családpolitika szellemi alapjai közé tartozik, hogy minden gyermeknek joga van apához és anyához, és hogy a család és a gyermek nem más, mint a nemzeti közösség biológiai újratermelésének előfeltétele. Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni.

A miniszterelnök szerint hosszú éveken keresztül van szükség kiszámítható családtámogatási szisztémára. Magyarországon a családtámogatási juttatásokat össze kell kötni a munkavállalással, a gyermekeknek nyújtott támogatásokat pedig össze kell kapcsolni a szülői kötelességek teljesítésével – tette hozzá Orbán.

Orbán szerint Európában a magyar demográfiai célokról úgy tartják, hogy nem sikerülhet. De számos korábbi magyar intézkedésről is így gondolták, ilyen volt például az IMF “hazaküldése”, a bankadó, a rezsicsökkentés, a multinacionális cégek megadóztatása, vagy az arányos jövedelemadó.

A népességfogyás – folytatta a kormányfő – nem világjelenség és nem is a keresztény civilizáció jellegzetessége, hanem általános európai jelenség, aminek az oka a két világháború iszonyatos embervesztesége, amelyből a mai napig nem sikerült talpra állni. És mivel a politika idézte elő a bajt, kijavítani sem lehet a problémákat erőteljes állami szerepvállalás nélkül – mondta az MTI szerint Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: napi.hu