Teherbeesés

Ebben az országban a legalacsonyabb a termékenységi ráta

Ahhoz, hogy a népesség ne fogyjon, 2,1-es termékenységi rátára van szükség. Abban az országban, ahol a legkevesebb gyerek születik a termékenységi ráta mindössze 0,81. Ezzel még a saját rekordjukat is megdöntötték.
2022. Október 26.
Kislány csúszdán csúzik az anya várja

Dél-Koreában a világon a legalacsonyabb termékenységi ráta, minden évben egyre kevesebb gyerek születik. Az ázsiai ország termékenységi rátája 2021-ben 0,81 volt ami 0,03%-kal alacsonyabb az előző évinél. Ezzel megdöntötte saját rekordját.

Összehasonlításképpen: a 2021-ben az Egyesült Államokban a termékenységi ráta 1,6 volt, Japánban 1,3.

Dél-Korea születési rátája 2015 óta csökken, és 2020-ban többen haltak meg az országban mint ahányan születtek. A termékenységi ráta csökkenése mellett egyre később vállalnak gyereket a dél-koreai nők, most az átlagéletkor 33,4 év.

Szakértők attól tartanak, hogy az országban túl kevés lesz a munkaképes korú, akik el tudják tartani az egyre növekvő számú időseket. Tavaly novemberi adatok szerint a dél-koreaiak 16,8%-a volt 65 év feletti, míg mindössze 11,8%-a 14 éves vagy annál fiatalabb.

Dél-Koreában és Japánban is hasonló okok állnak a születések számának csökkenése mögött – többek között a munkakultúra, a stagnáló bérek, az emelkedő megélhetési költségek és az egekbe szökő lakásárak.

Sok dél-koreai nő azt mondja, hogy egyszerűen nincs idejük, pénzük vagy érzelmi kapacitásuk ismerkedni, mivel a karrierjüket helyezik előtérbe a rendkívül versenyképes munkaerőpiacon, ahol gyakran szembesülnek a patriarchális kultúrával és a nemek közötti egyenlőtlenséggel.

A dél-koreai kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be a csökkenő termékenységi ráta kezelésére, többek között lehetővé tette, hogy mindkét szülő egyszerre vegyen ki szülői szabadságot, és kiterjesztette a fizetett apai szabadságot.

A társadalmi kampányok arra ösztönzik a férfiakat, hogy aktívabb szerepet vállaljanak a gyermeknevelésben és a házimunkában, és az ország egyes részein a hatóságok baba-utalványokat osztanak, hogy ezzel is több gyermek vállalására ösztönözzék a szülőket.

Kép: Getty Images

Forrás: cnn.com