Teherbeesés

Több gyerek születik, de ha rossz a válságkezelés, akkor fordulhat a trend

Az idei éve első hónapjában 9,4 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban. Ezzel a teljes termékenységi arányszám 1,6 emelkedett, a tavalyi 1,44-hez képest. De most minden a válságkezeléstől függ.
2020. Április 14.
Több gyerek születik, de ha rossz a válságkezelés, akkor fordulhat a trend (fotó: Getty Images)

A KSH március 24-én tette közzé januári népmozgalmi statisztikáját, benne a születések számával. E szerint az idei év januárjában 8067 gyermek született, 694-el, 9,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Utoljára 2009-ben született ennél több gyerek a januári hónapban, ami azért fontos, mert akkor még jóval magasabb volt a szülőképes korban lévő nők száma, mint most – írj a g7.hu.

Így a teljes termékenységi arányszám 1,6-ra emelkedett az előző év azonos időszakára számított 1,44-hez képest. Persze egyetlen hónapból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de ha teljes éveket nézünk, akkor 2016-tól kezdve folyamatosan 1,49 volt a teljes termékenységi arányszám. Talán alakulóban van egy örvendetes trend, de a folytatás nagyban múlik azon, hogyan kezeli most a kormány a válságot. Hogy egy járványhelyzet mennyire idézhet elő baby boomot az nem teljesen egyértelműen megmondható. Nyomot hagyhat azonban a demográfián egy gazdasági válság, a kormány most százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számol. A munkanélküliség biztosan nem kedvez a gyermekvállalásnak, jó páran azt javasolják a kormánynak, hogy emelje fel akár a duplájára is a családi pótlékot (ami 2008 óta változatlan összegű).

A kormányfő által áhított 2,1-es termékenységi arányszám elérése 2030-ra a világra szóló eredmény lenne, de ha most, amikor picit elmozdult a termékenységi mutató, belső válságkezelési hibák vagy külső körülmények miatt visszaesne ez a mutató, akkor a cél teljesen elérhetetlenné válna.

Forrás: g7.hu