Teherbeesés

Valószínű, hogy a harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog szülni

Jelentős változás az elmúlt évtizedekhez képest, hogy valószínűleg a mai harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog gyereket vállalni - állapította meg egy kutatás. Kiderült az is, hogy az iskolai végzettség hogyan befolyásolja a gyermekvállalást.
2021. November 04.
Valószínű, hogy a harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog szülni (fotó: Getty Images)

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének vezetője nemrég megjelent tanulmányában arra jutott, hogy a mai harmincasok gyermektelensége akár a 20 százalékot is elérheti. Ez jelentős változás az elmúlt évtizedekhez képest – írja a 444.hu.

Az 1960-ban és 65-ben született nők kevesebb mint 10 százaléka nem vállalt gyereket Magyarországon, az 1975-ben születetteknél ez már 18 százalék. Bár ők a következő években még szülhetnek, ez aligha fog jelentősen változtatni az összképen.

A diplomás nők közt vannak a legtöbben, akik egyáltalán nem vállalnak gyereket, ebben nem történt változás az elmúlt évtizedekhez képest.

Szintén jelentős változás, hogy a kétgyerekes családmodell egyre veszít a népszerűségéből, 1990-ben az akkori 40-44 éves nők több mint felének két gyereke volt, 2015-ben ők már csak 37 százalékot tettek ki. Jelentősen nőtt az egygyermekesek (22-ről 28 százalékra) és a gyermektelenek (9 százalékról 16 százalékra) aránya, miközben a három- és többgyermekeseké 19 százalékról 20-ra emelkedett.

Az érettségizettek és a szakképzettek közt találjuk a legtöbb egygyermekest, a legkevésbé képzettek közt pedig a legtöbb nagycsaládost. A diplomások még mindig nagyobb eséllyel vállalnak három gyereket, mint az érettségizettek vagy a szakképzettek. Az iskolai végzettség manapság sokkal jobban meghatározza a gyermekvállalási szokásainkat.

A két dolog  mindig összefüggött valamennyire: a diplomás nők régen is később szültek, de végül majdnem annyi gyereket vállaltak, mint a nyolc általánost végzettek. Az érettségizettek és a szakképzettek esetében is leginkább abban volt különbség, hogy mikor szülték az első gyereküket.

Ha egymás mellé tesszük az 1990-es és a 2011-es adatokat, kiderül, hogy mostanra megváltozott a helyzet. 2011-ben így alakult az ezer főre jutó gyerekszületés maximuma kerekítve:

– alapfokú végzettség: 140

– középiskola érettségi nélkül: 80

– érettségi: 90,

– diploma: 120

A képzettségi csoportokon belül is megváltoztak a gyermekvállalási minták.

Az alapfokú végzettségűeknél a legkisebb a változás, most is ők vállalnak legkorábban gyereket, de a legfiatalabbak közt csökkent a termékenység. Vagyis ma már a legkevésbé képzettek is ritkábban szülnek tizenévesen vagy a húszas éveik elején, mint harminc évvel ezelőtt.

A szakmunkás végzettségűeknél gyökeresen megváltozott a helyzet, míg korábban jellemzően korán, 20-22 évesen vállaltak gyereket, manapság sokkal kevesebb gyereket vállalnak, és életkor szerint sincsenek akkora különbségek, alig találunk eltérést a 21 és a 31 évesek közt.

Az érettségizettek gyerekvállalási szokásai hasonlítanak leginkább a teljes női népességére. Ma 29 évesen vállalnak gyereket a legtöbben, korábban ez 24 év volt. De a mai 29 éveseknél fele annyi gyerek jut ezer nőre, mint 1990-ben a 24 éveseknél.

A diplomások egy rövid szakaszra koncentrálják a gyerekvállalást, többnyire 28-34 évesen szülnek. A rendszerváltás idején ez még 25 év körül volt.

Forrás: 444.hu