Teherbeesés

Ez lesz a következménye a népességfogyásnak

Lehet, hogy még 70 éves korunkban is dolgozni fogunk, a következő 20 évben pedig egymillióval kevesebben leszünk.
2019. Október 16.
Ez lesz a következménye a népességfogyásnak (fotó: iStock)

Hosszú interjút közölt a portfolio.hu Spéder Zsolttal, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetőjével. Az interjúból többek között kiderül, hogy

  • A következő húsz évben 8,75 millióra csökken majd Magyarország népessége A várható élettartam növekedésével párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma is nő majd, akkor 2040-ig valószínűleg elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár megemelése.

    Jelenleg Magyarországon 2,1-2,2 millió nő van szülőképes korban, 2040-re ez a szám 1,7 millióra csökken, vagyis szinte biztos, hogy kevesebb gyerek fog születni.

  • A termékenységi arányszám – vagyis az, hogy egy átlagos szülőképes korú nőre hány gyermek juthat – a jelenlegi szintről emelkedhet egy kicsit.
  • Kicsi az esélye, hogy 1,85 feletti termékenységi arányszámot elérjük
  • 2040-re 8,75 millió körül lesz az ország népessége. Ennél lehet magasabb, ha jobban megnő a várható élettartam vagy több gyermek születik. Az optimista változat szerint 9,1-9,2 millió is lehet a népességszám 2040-ben.
  • Magyarországon és Európa minden országában elöregedő társadalomról beszélünk. Az öregedés a jövő egyik komoly demográfiai kihívása.
  • 2040-re a magyar férfiak várható élettartama durván 5 évvel emelkedhet. Logikus következmény, hogy emelni kellene a nyugdíj korhatárt, de ez nyilván attól függ, mennyire lesz hatékony a gazdaság, hogyan alakul a befizetések összege. Ha úgy emelkedik meg a várható élettartam, hogy közben az egészségben eltöltött évek száma nem nő, akkor az időskori egészségügyi ellátásra kellene sokkal, de sokkal nagyobb figyelmet fordítani.
  • A gyermekvállalás az alábbi tényezőkön múlik: a párkapcsolatoktól, hogy legyen egy megbízható partner, hogy sikeresen végezze el iskoláit, amivel lehetőséget teremtünk, biztos munkahelyünk, megélhetésünk legyen, és az állami támogatásoktól, a megfelelő bölcsődei ellátottságtól például.
  • A demográfia egyik alaptétele az, hogy ha egy gyermek hamarabb születik meg, akkor nagyobb az esély arra, hogy következő gyermek is szülessen.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Portfolio.hu