Teherbeesés

Kevesebben szülnek több gyereket

Lassan a csapból is az folyik, hogy a kormány mennyire fontosnak tartja a demográfiai trend megfordítását, mennyire fontos a kormányzatnak, hogy több gyerek szülessen. A KSH legfrissebb adatai szerint azonban nem születik több gyerek, sőt.
2018. Október 02.
Továbbra sem születik több gyerek

A kormány sokat kommunikál arról, hogy mennyire fontos a gyermekvállalás, de úgy tűnik, hogy nem születik több gyerek: a KSH legfrissebb adatai szerint idén az első fél évben kevesebb gyerek született, mint tavaly az első hat hónapban (1,9 százalékkal), és már tavaly (az egész évet tekintve) is kevesebb gyerek jött világra.

Kevesebben szülnek több gyereket

Infogram Zoltán Haszán/444.hu

A népességcsökkenés megállításában nagyon fontos időszak lett elvesztegetve – írja a 444.hu. A Ratkó-unikákra gondolnak, vagyis azokra, akik a hetvenes évek közepén születtek és várható volt, hogy amikor majd ők lépnek abba korba, hogy gyerekeket vállaljanak, akkor megugrik a népesség. Ennek az ezredforduló környékén kellett volna bekövetkeznie, majd újabb gyereket vállalva pár évvel később. Több gyerek is született, de nem a várakozásoknak megfelelően: kisebb és rövidebb volt a gyerekszületési hullám, ráadásul ekkor jött a gazdasági válság is.

Az köztudott, hogy az állami intézkedések csak lassan vezetnek pozitív változásokhoz. Ha rossz lépéseket hoz egy kormány, bizonytalanná válik a helyzet, elvonások vannak, akkor az gyorsan, szinte azonnal jelentkezik. Voltak ugyan az elmúlt években gyerekvállalást serkenteni kívánó intézkedések, pl. a diplomás gyes, vagy az otthonteremtési támogatás összegének felemelése és a családi adókedvezmény kiterjesztését a járulékokra, de egyik sem ösztönözte jelentősen a gyermekvállalási kedvet.

A kormányzati családpolitika szerint a legjobb az lenne, ha házasságon belül születnének meg a harmadik gyerekek, holott sok családban a második sem születik meg, és magas a házasságon kívül született gyerekek aránya is (44,5 százalék).

Amiben javult a helyzet, a teljes termékenységi arányszám. Ez nem az összes nőre, hanem a szülőképes korúakra (15-49 éves) jutó születések átlaga. Ennek a mélypontja 1,23 volt 2011-ben, vagyis 100 szülőképes korú nőre 123 gyerek jutott. Mostanra 1,46-ra nőtt ez a mutató. De a népességcsökkenés megállításához ez is nagyon kevés, 2,1-es arányszámra lenne szükség.

A tendencia inkább az, hogy kevesebben szülnek több gyereket, több gyereket szül egy nő, de anyából jóval kevesebb van. 2030-ra a mostanihoz képest félmillióval kevesebb nő lesz abban a korban, hogy még szülhessen (15-49 évvel szokás számolni).

2010-2017 között pedig 300 ezerrel többen haltak meg Magyarországon, mint amennyien a világra jöttek. Tovább csökkenheti az anyák, és így a gyerekek számát is a fiatalok elvándorlása.

A kormány tavaly hiába jelentette be népesedési akciótervet, a születésszám csökkent. Orbán szerint a gyerekvállalást a nők döntik el, az áttörést pedig most egy újabb nemzeti konzultációtól várja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 444.hu